Ryba na talíři. Už před 40 000 let

8. červenec 2009

Sladkovodní ryby jsou podstatnou částí celoročního jídelníčku mnoha národů. Otázkou ale je, kdy si na nich lidé začali pravidelně pochutnávat vůbec poprvé.

Podle nové studie, na které se podílel známý antropolog Erik Trinkaus z Washingtonské univerzity v St. Louis, k tomu ve východní Asii mohlo dojít asi před 40 000 let. Tým antropologů prováděl izotopovou analýzu lidských i zvířecích kostí, které byly nalezeny v jeskyni Tianyuan (Tchien-jüan) nedaleko Pekingu. Stáří lidských kostí vědci odhadují na 42 000 až 39 000 let, což z nich dělá vůbec nejstarší pozůstatky moderního člověka, jaké kdy byly v Číně nalezeny.

Potravní návyky dávných obyvatel jeskyně vědci rekonstruovali za pomoci analýzy izotopů uhlíku, dusíku a síry v proteinu kolagenu získaném z lidských ostatků. Poměr izotopů síry dokáže říci, jestli se člověk či živočich živil převáženě vodní, či suchozemskou stravu. V tomto případě ukázal, že přinejmenším jeden obyvatel jeskyně pravidelně konzumoval sladkovodní ryby. Podle článku, který tento týden vyjde v Proceedings of the National Academy of Sciences, jde o vůbec nejstarší důkaz toho, jak hojně lidé z východní Asie využívali vodní zdroje potravy.

O tom, že dávný milovník ryb asi nebyl jediný, svědčí i nálezy podobného stáří z dalších jeskyní, ve kterých se kromě kostí sladkovodních kaprů (Cyprimus) a amurů (Ctenopharygodon), našla také jedna kostěná harpuna a lastury sladkovodních měkkýšů návek (Arca).

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.