Ryba, která vidí skrze hlavu

22. září 2010

Hlubinná ryba strašík si během evoluce pořídila skutečně šikovný vynález a svoje trubicovité oči obklopila průhlednou kupolí. Díky tomu maximalizuje množství světla, které oči mohou zachytit, a přitom neztrácí možnost zaostřovat do různých směrů.

Ryba strašík maloústý (Macropinna microstoma) se specializovala na život v hlubinách, do kterých proniká jen velice malé množství světla. Zachytit z něj maximum pomáhají rybě obrovské oči, které na pohled vypadají jako dvě trubice obrácené směrem vzhůru. Od objevu ryby v roce 1939 až do současnosti si vědci mysleli, že tento typ očí sice skvěle zachycuje světlo, ale umožňuje jen fixní pohled vzhůru. Strašík by tedy teoreticky měl být schopen vidět jen to, co mu právě visí nad hlavou. Biology na tom ovšem trochu mátlo, že ryba je navzdory tomuto "tunelovému vidění" a neschopnosti vidět před sebe schopná ulovit kořist relativně malými špičatými ústy.

Záhadu nyní rozřešili biologové z Monterey Bay Aquarium Research Institute, kteří chování strašíků sledovali kamerami dálkově řízených vozidel ROV. V hloubce 600 až 800 metrů u pobřeží Kalifornie kamery zachytily strašíky, kteří nehybně spočívali ve vodě. Jejich nicnedělání bylo ovšem jen zdánlivé - kamera zaznamenala pohyb očí, které se obklopeny bezbarvou tekutinou natáčely pod rovněž průhledným štítem na vršku hlavy. O existenci něčeho takového zatím neměli vědci ani ponětí, protože křehká struktura nepřežila změnu tlaku cestou z hlubin na povrch. Teprve nyní měli biologové štěstí a podařilo se jim vylovit strašíka, který v laboratoři přežíval několik hodin. Jeho zkoumání potvrdilo to, co viděly kamery - tedy oči, které se uvnitř průhledného štítu natáčejí jak nahoru, tak i dopředu, a čile pátrají po kořisti.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.