Rusko obvinilo Spojené státy, že nedodržují dohodu o příměří v Sýrii

18. září 2016

Rusko obvinilo Spojené státy z nedodržování závazků, které vyplývají z dohody o příměří v Sýrii. Ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení uvedlo, že Washington používá „slovní clonu“, aby skryl svou neochotu přitáhnout uzdu povstaleckým skupinám, které podporuje, píše server BBC.

Křehké příměří vstoupilo v platnost v pondělí. Ale syrská armáda podporovaná Ruskem a povstalci podporovaní Američany se vzájemně obviňují z jeho častého porušování.

Organizace spojených národů varovala, že má potíže s dodávkami humanitární pomoci do Sýrie. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii, Staffan de Mistura obvinil z odpovědnosti za tento stav syrskou vládu, která ještě nedodala písemné oprávnění umožňující konvojům s pomocí projet přes vojenská kontrolní stanoviště – a dostat tak pomoc do obléhaných oblastí. „Nemůžeme si dovolit plýtvat dny, kdy se násilnosti omezily,“ řekl de Mistura novinářům ve švýcarské Ženevě.

Umírnění se nechtějí rozejít s džihádisty

Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, že od samého počátku příměří Moskva své závazky plní. Jejich součástí je zajistit, že syrské letectvo nebude bombardovat oblasti obsazené umírněnými povstaleckými silami, a zřídit kontrolní stanoviště v Aleppu, druhém největším městě Sýrie. Město je rozdělené na oblast kontrolovanou vládními silami a část kontrolovanou protivládními vzbouřenci.

„Jen syrská armáda respektuje režim příměří… dokud Američané vedou „umírněnou opozici“ zvyšují se počty ostřelování obytných čtvrtí,“ cituje BBC z prohlášení ruského ministerstva. „Navíc se zdá, že „slovní clona“ Washingtonu má za cíl krýt neplnění amerických závazků.“

Spojené státy na výtky Moskvy podle BBC nereagovaly. Americké ministerstvo zahraničí však přiznalo, že na obou stranách – na straně opozice i syrského režimu – pokračují příležitostné incidenty. Ruská vláda také dodala, že Američané ještě nedokázali přinutit jimi chráněné příslušníky opozičních skupin, aby se oddělili od spojenců z řad radikálů, včetně bojovníků Džabhat Fatah aš-Šám čili Fronty dobytí Sýrie.

Tank Syrské arabské armády v severním Aleppu

Jedná se o džihádistickou skupinu, původně známou jako Fronta an-Nusrá. Přejmenovala se po svém osamostatnění od mateřské teroristické organizace Al-Káida, jejíž byla odnoží.

Oddělení umírněných bojovníků od radikálů je přitom potřeba, aby mohly Spojené státy a Rusko zahájit koordinované nálety na radikální islamisty, včetně samozvanců z takzvaného Islámského státu.

Zablokovaná humanitární pomoc

Ruský ministr obrany také zdůraznil, že syrská armáda je připravená stáhnout své jednotky z oblasti klíčové silnice Castello. Ta je nezbytná pro bezpečný průjezd humanitárních konvojů do syrského města Aleppo. Podle některých zpráv se už dokonce syrské jednotky stáhly. Vytvoření demilitarizované zóny v okolí strategicky významné silnice, která vede kolem severní části města do jeho východní části ovládané vzbouřenci, se ukázalo jako velmi komplikované. Uvedl to zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii de Mistura.

Podle syrských ochránců lidských práv, kteří dění v Sýrii monitorují z Londýna, jsou ozbrojené síly vlády i rebelů připraveny stáhnout se od silnice do vzdálenosti alespoň půl kilometru, což předpokládá dohoda o zastavení bojů. Ani jedna strana to ale nechce udělat dřív, než protivník. To ústí v patovou situaci.

Představitel jedné ze vzbouřeneckých skupin řekl agentuře Reuters, že „všichni se velmi bojí, protože Asadův režim využívá každé příležitosti k získání výhody.“ V mezinárodním společenství panují obavy, že pokud se pomoc a zásoby nedostanou na místo brzy, dojde bojujícím stranám trpělivost. Po příměří pak bude veta a boj začne znovu, čteme na serveru BBC.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.