Rusko a Bělorusko porušilo embargo OSN

29. květen 2003

Počátkem dubna se zpravodaj rádia Svobodná Evropa Ron Synovitz dostal s americkými vojáky do objektu takzvaných republikánských gard v Bagdádu. Vojáci tam zajistili řadu dokumentů. Mezi nimi také dopisy ruské a běloruské zbrojovky, které poukazovaly na jejich nelegální spolupráci se Saddámovým režimem.

Minulý týden předali zástupci rádia tyto dokumenty k prostudování úředníkům a expertům OBSE, kteří zasedali v Praze na Mezinárodním fóru, věnovaném právě pašování zbraní. Prokáže-li se pravost těchto dokumentů, bude to první důkaz, že Rusko porušovalo embargo OSN pašováním zbraní do Saddámova Iráku.

Zřejmě nejpovolanější autoritou pro posouzení pravosti dopisů, je příslušný sankční výbor OSN. Avšak OBSE zaslala kopie také ruské a americké vládě, prostřednictvím jejích delegací. Vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí reagoval prohlášením, že ruská vláda materiál prostuduje a odpoví přiměřeně a včas. Co přesně dopisy obsahovaly? Podle zmíněného zpravodaje Rona Synovitze byl jeden z nich psán anglicky na hlavičkovém papíře ruské FTV Systems, tedy společnosti s ručením omezením, registrované na Kypru.

Pisatelé nabízeli iráckým partnerům ceny za mnohamilionové dodávky zboží, jako jsou motory či kulomety k obrněným transportérům ruské výroby. Pod textem je za společnost podepsán generál plukovník Vladislav Ačalov, bývalý náměstek ministra obrany ještě za sovětských dob, který v posledních letech opakovaně navštívil Irák. Druhý dopis je podle Synovitze rusky psanou kopií faxu, v němž běloruská továrna, kontrolovaná přímo Ministerstvem obrany, upřesňuje detaily ke zjevně probíhajícímu jednání o výměně vojenských zařízení a technologií. Na druhé straně faxu je arabsky rukou psanou poznámka. Poslat delegaci v srpnu.

Ředitel zmíněné továrny, stejně jako Ačalov, připouští, že v minulosti opakovaně navštívil Irák, ale nalezený dopis označil za falzifikát, kterým prý chce americká CIA zdiskreditovat běloruskou vládu.

Mezinárodní experti, kteří přijeli minulý týden do Prahy na konferenci OBSE, která jednala o pašování zbraní, hodnotili předložené dokumenty různě. Rádio Svobodná Evropa cituje na jedné straně Phila Williamse, profesora ekonomie na univerzitě v Pitsburgu. Podle něj jde, o celkem obvyklý jev, kdy stát, který nemá co na vývoz a trpí nedostatkem zahraničních investic, využije příležitosti a vyveze to jediné, co má, tedy zbraně. Jiný profesor ekonomie, Thomas Naylor, z univerzity v Montrealu, odborník na finanční kriminalitu, naopak význam podobných dokumentů snižuje. Nebyl bych překvapen, kdyby o těchto dodávkách věděly americké tajné služby a nezakročily. Nejde totiž konec konců o nic smrtelně nebezpečného. Konec citátu.

Jisté je, že podobných dokumentů byly v Iráku nalezeny a zabezpečeny desítky, a nyní všechny čekají, až je odborníci přezkoumají, aby tak doplnili obrázek o tom, jak fungoval Saddámův režim.

autor: Magdaléna Bartošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.