Rumunská vláda legalizovala korupci. Statisíce lidí kvůli tomu vyšly do ulic

Rumunská levicová vláda v úterý vládním dekretem zrušila trestnost některých korupčních činů, včetně některých případů zneužití pravomocí. Proti tomuto kroku protestují v ulicích statisíce Rumunů.

Demonstranti vyzývají vládu k odstoupení, rumunský prezident Klaus Iohannis proti nařízení podal stížnost k ústavnímu soudu. Vládní dekret kritizuje také Evropská komise a Evropský parlament, píše server Romania Insider.

Milost pro odsouzené politiky

Ke schválenému nařízení není nutný souhlas parlamentu a zanedlouho má automaticky vstoupit v platnost. Některé dosavadní trestné činy, včetně zneužití úřadu, už trestnými nebudou za předpokladu, že nezpůsobí větší finanční škodu než v přepočtu přibližně milion a čtvrt českých korun.

Milosti se tak dostane některým odsouzeným politikům, mezi nimiž zřejmě bude i předseda vládních sociálních demokratů Liviu Dragnea. Minulý rok dostal dvouletou podmínku za zmanipulování voleb. Kvůli tomu se po vítězství své strany v prosincových volbách nemohl stát premiérem.

K parlamentní rozpravě o situaci v Rumunsku došlo na žádost Evropské lidové strany. Podpořily ji také ostatní parlamentní frakce, včetně skupiny socialistů a liberálů. Bez ohledu na to, že strany tvořící kritizovanou rumunskou vládu patří do jejich politického tábora.

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v rámci rozpravy na parlamentní půdě vyzval rumunskou vládu, aby mimořádný výnos přehodnotila. Mění se jím trestní ustanovení zákona i návrh zákona o amnestii.

Timmermans vzkázal do Bukurešti, že Evropská unie sleduje vývoj v Rumunsku už 28 let. A za posledních deset je možno mluvit o „ohromujícím pokroku“ v oblasti reformy justice a boje proti korupci. Právě proto je Evropská komise znepokojená obratem, který nastal v posledních dnech.

Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise

Členství v EU není jen o čerpání fondů

„Rumunsko je v poslední etapě vývoje směrem k posílení právního státu. Ve fázi, kdy se tento proces měl stát nezvratným,“ řekl v Evropském parlamentu Timmermans.

Dodal, že poslední vládní dekret představuje „negativní prvek“ v boji proti korupci a „krok zpět vzhledem k období vývoje posledních deseti let“. Rumunskou vládu kritizoval také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Boj proti korupci musí být intenzivnější, nikoliv naopak,“ cituje Junkerova slova agentura Bloomberg.

„Vyzývám rumunskou vládu, aby přehodnotila to, co udělala,“ řekl místopředseda Evropské komise Timmermans, podle něhož si Rumunsko zaslouží politiky a vládu podporující boj proti korupci. V závěru své řeči upozornil, že rumunská vláda svým postojem ohrožuje i čerpání evropských finančních prostředků vyhrazených v evropském rozpočtu.

Španělský europoslanec Esteban González Pons, místopředseda Evropského parlamentu za skupinu lidovců vzkázal nové rumunské vládě následující. „Zmírněním protikorupčních opatření ničíte vše dobré, čeho bylo na tomto poli dosaženo.“ Zároveň Bukurešť upozornil, že „být součástí Evropské unie znamená nejen čerpat evropské fondy, ale také respektovat celou řadu hodnot, protože „nikdo nestojí nad zákonem“.

„Nemůžete vládnout, jako byste měli občany první a druhé třídy. Takové, kteří respektují zákon, a jiné, kteří ho mohou obcházet," vysvětlil González Pons s tím, že europarlament jako instituce žádá vládu v Bukurešti, aby sporné rozhodnutí odvolala, píše slovenská agentura TASR.

Vláda chce ulevit přeplněným věznicím...

Rumunská europoslankyně Monica Macoveiová z frakce Evropských konzervativců a reformistů připomněla nedávnou historii boje s korupcí v Rumunsku.

Logo

V letech 2014 až 2016 poslal rumunský protikorupční úřad za mříže více než dva tisíce lidí kvůli finanční zpronevěře, zneužití pravomoci veřejného činitele a korupci.

Agentura Bloomberg v této souvislosti uvádí, že Rumunsko je stále jednou z nejchudších zemí Evropské unie. V žebříčku korupce organizace Transparency International se Rumunsko umístilo společně s Maďarskem jako čtvrtá země z unijní osmadvacítky s nejhorším výsledkem.

Celkové škody způsobené rumunskému státu přesáhly jednu miliardu eur. Mezi zatčenými jsou vysoce postavení politici, bývalí ministři, poslanci, primátoři, policisté a vlivní mediální oligarchové. Europoslankyně Macoveiová zdůraznila, že její parlamentní skupina nedovolí, aby rumunská socialistická vláda vrátila zemi v oblasti boje proti korupci zpět o celé desetiletí.

Sílící nesouhlas s vládním nařízením v Rumunsku symbolizuje i dnešní demise ministra obchodu Florina Jianua. Oznámil ji na svém facebookovém účtu s tím, že jde o věc etiky, píše server australského deníku Australian. „Rezignuji „nikoli kvůli své profesionální cti – moje svědomí je v tomto ohledu čisté – ale kvůli svému dítěti. Jak se mu podívám do očí a co mu po letech řeknu? Řeknu mu, že jeho otec byl zbabělec a podpořil činy, kterým sám nevěřil…?“ napsal Jianu.

Rumunská socialistická vláda se ale svého rozhodnutí nemíní vzdát, dočteme se na webu irského deníku Irish Times. Potřebu přijmout sporné nařízení vláda ospravedlňuje nutností ulevit přeplněným věznicím. Rumunský premiér Sorin Grindeanu zaslal předsedovi Evropské komise dopis, ve kterém obhajuje vládní opatření. „Chci zdůraznit, že boj s korupcí je jednou z priorit mé vlády,“ cituje dopis server Politico.

Znepokojení nad krokem Grindeanuova kabinetu ve středu vyjádřily kromě Evropské komise i některé země, včetně Spojených států, Německa a Francie.

autor: thk
Spustit audio