Rudý veleobr se scvrkává

10. červen 2009

Betelgeuse - rudý veleobr na konci své životní dráhy - se podle astronomů záhadně zmenšuje.

Hvězda Betelgeuse se nachází v souhvězdí Orion ve vzdálenosti 427 světelných let od Země. Patří do kategorie veleobrů, kteří mají průměr asi 1000x větší než Slunce. Pokud bychom Betelgeuse posadili do středu Sluneční soustavy, sahala by až oběžné dráhy Jupiteru. Dlouhodobé pozorování pomocí interferometru ISI na observatoři Mount Wilson v Kalifornii teď ale ukazuje, že průměr veleobra se od roku 1993 zmenšil o nezanedbatelných 15 procent.

Jeho jasnost se ale podle zprávy z Kalifornské univerzity v Berkeley za posledních 15 let nijak nezměnila, takže zmenšující se veleobr stále zůstává desátou nejjasnější hvězdou naší oblohy. Proč se vůbec začal scvrkávat a jestli bude tento trend pokračovat, není v tuhle chvíli jasné. Astronomové si však od pozorování Betelgeuse slibují nové informace o chování rudých veleobrů v konečných fázích života.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.