Rudolf Kučera: ÚSTR - ztráta souvislostí

20. duben 2013

Celé dění okolo ÚSTRu a mediální debata, která se okolo vede, mě připadají poněkud morálně pochybené. Zapomíná se totiž na ty, pro něž tato instituce vznikla, na oběti komunistického bezpráví, které ve své většině dodnes čekají na společenské uznání toho, co proti tomuto režimu udělali a případně také na nějaké jednorázové odškodnění.

Ano, ÚSTR vznikl na základě zákona, který byl přijat parlamentem a tento zákon a samotný ústav je mnohým politikům proti mysli. Samozřejmě si lze představit jiný zákon a jinou instituci, jenže taková je parlamentní demokracie, že zákony jsou přijímány momentální většinou. Tehdy byla pravicová většina, opozice byla proti a dokonce si stěžovala u Ústavního soudu, ale neuspěla. Ale i kdyby uspěla, stejně by patrně musela na nějakém podobném zákoně a podobné instituci pracovat. Protože říci, že žádné oběti komunistického bezpráví nebyly, že všichni víceméně s režimem spulupracovali a tudíž se na něm podíleli, by byla poměrně odporná lež.

Je pochopitelné, že většina si stěžovala potichu v rodinném kruhu, privátně nebo po hospodách či jiných podobných příležitostech. Ale pak tu byla menšina lidí, kteří svůj protest proti režimu dali vědomě najevo nějakými činy a učinili tak s vědomím rizik, kterým se tím vystavili. Policejní sledování, výslechy, ztráta zaměstnání, studijních možností pro své děti, cestování do zahraničí atd. Možných postihů byla celá řada a všichni o nich věděli. Každý takový trest byl varováním pro ostatní a radou, aby jednali konformně jako doposud. Zákony o zločinech totalitních režimů, jejich zkoumání a jejich zveřejňování a zákon o odškodnění obětí těchto režimů nikoho neobviňuje ze zbabělosti, pouze chce od společnosti, aby byla tolerantní a nebránila tomuto vypořádání se s minulostí. Zatím bylo podáno zhruba 6 000 žádostí a vyřízeno doposud asi 2 000. Nebylo by žádoucí, aby se tento proces urychlil, dokud ještě dotyční žijí?

Myslí si snad někdo, že je pro tyto lidí nějak zajímavá debata, co dělali špatně první ředitel Žáček nebo poslední ředitel Herman? Nebo že je důležité, že do Rady ÚSTRu byli nejprve jmenovaní lidé blízcí ODS a nyní ČSSD? Každá z těchto stran se patrně snaží ústav nějak politicky využít nebo spíše zneužít. Ve skutečnosti by ale mělo jít jen a jen o efektivní naplňování platných zákonů tohoto státu. Pokud se ovšem samy tyto zákony někomu nelíbí, ať je legální cestou změní, ale nevede okolo trapné řeči a nepoužívá nějaké zástupné problémy.

autor: Rudolf Kučera
Spustit audio