Robotická "fretka"

15. červen 2009

Fretky jsou malé šelmy, známé tím, že se vejdou do úzkých nor a mají skvělý čich. Stejné vlastnosti má robot určený k práci v nákladových kontejnerech.

Robotická "fretka", která vznikla na Sheffieldské univerzitě, měří pouhých 30 centimetrů a vypadá jako soustava několika propojených cívek. Její vznik umožnil především pokrok v laserových a optických technologiích. Jednotlivé díly nesou řadu senzorů, díky kterým robot dokáže "vyčenichat" drogy a výbušniny i v množství, které je pro současné detektory příliš nízké. Stejně tak ale dokáže objevit i přítomnost zbraní nebo nelegálních imigrantů.

Robot je určený především k práci na letištích a přístavech, do kterých přicházejí velké nákladové kontejnery se stěnami vyrobenými z oceli. "Fretka" se vloží do kontejneru, kde se magneticky přichytí na jednu ze stěn. Poté se začne automaticky pohybovat a během svého "šmejdění" propátrá celý kontejner. V reálném čase přitom svému kontrolorovi předává informace o tom, z čeho se náklad skládá.

Funkční prototyp "fretky" by podle zprávy z Engineering and Physical Sciences Research Council měl být k dispozici za dva roky. Pokud během testování splní očekávání, začne být na letištích a v přístavech k vidění asi za pět let.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.