Roboti těží rudu

22. duben 2010

Australská těžební společnost zautomatizovala těžbu rudy tak, že na místě prací nejsou potřeba prakticky žádní lidé.

Ve významné australské těžební lokalitě Pilbara v Západní Austrálii se podařilo předat celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Těžební společnost Rio Tinto zde povrchově dobývá zejména železnou rudu a měď, na místě těžby ale nenajdete téměř žádného člověka. O veškerou práci se starají dálkově ovládané a dálkově sledované stroje.

Extrémní horko, cyklony, jedovatá zvířata, to jsou rizika odlehlé a nehostinné západoaustralské oblasti, pracovníci těžební společnosti ale sedí v klimatizovaném sále v Perthu, vzdáleném 1500 kilometrů. Pomocí 400 displejů s výstupy z kamer a senzorů a ovládají či monitorují těžební stroje. Spojení se stroji na místě těžby mají pomocí satelitů.

Společnost Rio Tinto musela nejprve investovat desítky milionů dolarů do řídícího střediska, do systémů ovládání a sledování a do robotizace běžných těžebních strojů a komponent, nakonec se jí to ale vyplatilo. Produktivita těžby se zvýšila. V místě těžby fungují automatické vrtné soupravy, robotická rypadla, nákladní auta či vlaky bez řidičů, a dokonce se tam provádějí i automatické odpaly. Přímo na místě je jen několik údržbářů a opravářů. Suroviny se po vytěžení dostávají do přístavu automaticky. Tam, kde je to možné, jsou robotizované stroje autonomní, takže klesá i nutnost přímého řízení na dálku. Při tomto experimentu v praxi se vlastně aplikují kosmické technologie.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio