Robot létá jako pták

5. duben 2011

Německá firma Festo vytvořila létajícího robota SmartBird, který se podobá ptákovi. Let tohoto robota nelze po stránce dynamiky odlišit od letu ptáka skutečného.

Firma Festo už v minulosti předvedla, že bionickou nápodobu tvarů a pohybů zvířat umí velmi dobře. Její vývojáři už ukázali, že umí sestrojit robotické tučňáky, medúzy a rejnoky, kteří se pohybují ve vodě i ve vzduchu. Teď odborníci sestrojili robota, který je poměrně přesnou tvarovou i funkční kopií živého racka. SmartBird je ale o dost větší než racek. Délka jeho trupu činí jeden metr, rozpětí křídel dva metry a váží téměř půl kilogramu. Motor o výkonu 23 Wattů pohánějí dva lithium-polymerové akumulátory.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/nnR8fDW3Ilo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Robopták je schopen vlastními silami vzlétnout ze země a umí i přistát. Po startu se přepojí do standardního módu, ve kterém mává křídly. Toto mávání ale netvoří jen jednoduché pohyby křídel nahoru a dolů. Součástí pohybu je i speciální natáčení předních hran křídel a přesně vypočítaná torze celých křídel. Tyto pohyby kromě dynamického vztlaku vytvářejí i výrazný dopředný tah. Směr letu se řídí pomocí natáčení a vychylování jak ocasní, tak i přední části. Pro kostru robota vývojáři použili uhlíková vlákna, pro výplň povrchu trupu polyuretanovou pěnu. Stav robota během letu může operátor neustále diagnostikovat, a to mu umožňuje optimalizaci pohybů stroje.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/9fbmWQ3ExEs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Využití roboptáka zjevně spočívá ve špionáži. Tento tichý stroj je svými pohyby i tvarem od živých ptáků neodlišitelný, zvlášť z větší dálky. Zajímavé ale může být i samostatné nasazení jeho křídel v hydroelektrárnách, kde podobná křídla mohou nahradit lopatky turbín. V této souvislosti se hovoří o tzv. nárazových křídlatých generátorech.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.