Robot, který „poběží“ s námi. Krok drží i s nejrychlejším mužem planety

7. červenec 2016

Pro motivaci ve sportu je často důležité mít před očima viditelného soupeře, kterého je třeba překonat. Pak je i snaha zlepšit vlastní výkon citelně větší.

V případě běžeckého robota BeatBot, který je poskytován firmou Puma a vyroben její reklamní agenturou J. Walter Thompson z New Yorku, si dokonce můžeme přesně zvolit, jak silný (rychlý) tento soupeř bude.

BeatBot je malý tréninkový běžecký robot na čtyřech kolečkách s tvarem krabice od bot, který je v reálném čase řízen mikrokontrolérem typu Arduino.

Jeho devět infračervených senzorů, dvě kamery GoPro a řídící servo jej stále udržují přímo nad bílou čárou běžecké dráhy na stadionu. Korekční systém robota je schopen vykonat až 100 manévrů za sekundu, aby stroj stále zůstával na určené dráze. Před zahájením běhu si uživatel na mobilním telefonu navolí jeho délku a čas, kterého má na dané trase BeatBot dosáhnout.

Tímto časem může být např. nějaký osobní rekord, absolutní světový rekord nebo i delší čas, odpovídající volnějšímu tréninkovému režimu. Pak už je třeba jen položit robota na bílou čáru na dráze a aktivovat na něm předstartovní odpočítávání.

Robot pak vyvine přesně takovou akceleraci a rychlost, které jsou potřeba pro dosažení cílového času na dané dráze. Svoji rychlost i uraženou dráhu robot měří a počítá podle počtu otáček svých kol, díky svému mikrokontroléru Arduino.

Běžecký robot od firmy Puma

BeatBot je schopen vyvinout jakoukoliv rychlost, které dokáže dosáhnout libovolný lidský běžec, včetně sprinterského rekordmana Usaina Bolta, tedy i okamžitou rychlost kolem 44,6 kilometru v hodině. Lze jej však využít i na delší, tedy více vytrvalostní tratě. Uživatelé-běžci mohou pomocí periferního vidění kontrolovat polohu BeatBota díky svítidlům typu LED, umístěným na jeho zadní straně.

Během vývoje bylo vyrobeno celkem 8 různých prototypů stroje. Jedním z hlavních problémů při vývoji byla optimalizace zpoždění reakcí mezi Arduinem a řídícím servem, které obstarává korekce směru a zatáčení. Firma Puma svého tréninkového robota zatím poskytla jen některým profesionálním běžcům, které podporuje v rámci sponzorského programu. Na konstrukci Beatbota se podíleli mj. 3 postgraduální studenti z MIT a jeden robotický inženýr z NASA.

Zdroje: TechXplore, Engadget, Fast Co, Futurism 1, Futurism 2, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio