Robot jako červ

27. červen 2006

Na první pohled to vypadá jako vražedný červ olgoj-chorchoj z mongolských bájí, ve skutečnosti ale jde "jen" o dalšího pozoruhodného robota z dílny japonských kybernetiků. Stroj nazvaný Slim Slime Robot přesně napodobuje způsob pohybu kroužkovců. Díky tomu bude moci plnit úkoly v nepřístupných a nebezpečných prostorách.

"Proč se hadi tak dobře pohybují, přestože nemají nohy?" Tak tuto otázku si položil profesor Šigeo Hirose z Tokijského technologického institutu - a pokouší se na ni najít odpověď způsobem veskrze japonským: staví roboty pohybující se na podobných principech jako hadi, měkkýši nebo červi. Výhodou této koncepce je schopnost strojů proniknout do velmi těsných prostor, například do zřícených budov, do potrubí a jiných instalací, do důlních děl a jeskyň. Další předností je jednoduchost a spolehlivost mechanismů pro plazivý pohyb oproti složité konstrukci nohou nebo kolového či pásového pohonu.

Tým profesora Hiroseho proto pomocí videotechniky a počítačového modelování studoval způsoby pohybu beznohých tvorů v nejrůznějších situacích - od prostého plazení až po šplhání ve větvích. Výstupem výzkumu je pestrá škála praktických aplikací, například záchranný pás, který automaticky přesně přilne k tělu člověka, citlivé uchopovací zařízení, mechanismus "inteligentně" přenášející svou váhu na málo únosném terénu a především několik typů robotů. K posledním a nejpokročilejším patří Slim Slime Robot dokonale napodobující pohyb červů.

Červí robot Slim Slime budí i zájem dětí

Tělo červího robota se skládá z šesti válcovitých modulů, které se mohou smršťovat a natahovat nejen jako celek, ale také pouze na kterékoliv straně - případně na každé straně v časově posunuté fázi nebo i v opačném smyslu. Děje se tak pomocí stlačeného vzduchu, který rozvádí do měchýřků po stranách modulu miniaturní ventily ovládané počítačem. Každý z modulů s průměrem 128 milimetrů je při roztažení dlouhý 117,4 milimetru, při maximálním smrštění 114 milimetru. Celý dvanáctikilový stroj se tak může natáhnout až na délku 1,12 metru nebo smrštit na 73 centimetrů. Především ale koordinovaně natáčí své články a přenáší mezi nimi váhu, tak že se může pohybovat libovolným směrem a několika způsoby: vlnovitě se plazí jako had, smršťuje se a roztahuje jako plži, umí ale také bočně "válet sudy", nebo se celý obrátit o 180 stupňů. Dosahuje maximální dopředné rychlosti 60 milimetrů za vteřinu.

Podle svých konstruktérů najde Slim Slime Robot řadu uplatnění při práci v prostředích, která jsou člověku nebezpečná: při kontrole potrubí v chemických provozech a jaderných elektrárnách, při hledání a záchraně lidí ze zřícených staveb nebo při zneškodňování min.

Pohled do útrob jednotlivých článků
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.