Robert Schuster: Potopí skandál v německé armádě ministryni Ursulu von der Leyenovou?

4. květen 2017

Již několik dní neřeší Německo nic jiného než sérii skandálů, která se provalila v jeho armádě. Nejde pouze o případy šikany, které se čas od času objevovaly i v minulosti, ale především o podezření, že v armádě se vytvořily struktury s pravicově-extremistickým zaměřením, které se mohly stát rizikem pro bezpečnost státu.

Souvisí to s odhalením činnosti jednoho důstojníka Bundeswehru, jenž žil de facto dvojí život. Navenek byl spořádaným a bezproblémovým vojákem. Zároveň byl ale i extremistou, jenž plánoval politicky motivovaný atentát.

Výrazně politickou dimenzi celá záležitost dostala, když se do ní vložila ministryně obrany Ursula von der Leyenová. To, že slíbila důsledné vyšetření případu, se dalo očekávat.

Ve hře je totiž poškození obrazu, jež poválečné demokratické Německo o své armádě často a rádo šířilo: že se jedná o armádu občanů podléhající silné veřejné kontrole. A zároveň, že jí byly již do vínku dány mechanismy zajišťující, že vojáci i přesto, že přijímají rozkazy svých nadřízených, nikdy nepřestávají být samostatně uvažujícími občany.

Von der Leyenová ale zašla podstatně dál: na stránkách ministerstva zveřejnila otevřený dopis všem příslušníkům armády, v němž uvedla, že na skandály, jež se v armádním sboru v poslední době objevily, již nelze nahlížet jako na izolované případy. Vojsku prý chybí dobré vedení a na rozhodujících místech bylo učiněno příliš mnoho špatných rozhodnutí.

Logo

Důstojník a potenciální terorista

Tím narážela ministryně na skutečnost, že zadržený důstojník ukončil své studium na vojenské škole prací, v níž nekriticky prezentoval rasistické a národovecké postoje. Ačkoli byla jedním z posuzovatelů označena jako neslučitelná s demokratickými hodnotami, nic se nestalo a důstojník dál mohl nerušeně působit u armády.

Takováto paušální kritika do vlastních řad vyvolala ostrou reakci stavovské organizace Bundeswehru. Její předseda připomněl, že hovoří-li ministryně o selhání řídících struktur v armádě, neměla by zapomínat ani na vlastní politickou zodpovědnost, kterou za necelý čtvrt milionu mužů a žen čítající armádu nese.

Tím bylo naznačeno, že Ursula von der Leyenová by měla zvážit setrvání v úřadě. Dosud jí předcházela pověst velmi cílevědomé političky, a dokonce se pravidelně spekuluje o jejích ambicích nahradit v blízké budoucnosti současnou kancléřku Angelu Merkelovou.

Ministryně obrany Ursula von der Leyenová

Až donedávna k tomu měla dobře nakročeno. V rámci německého kabinetu sice neexistuje resort, jež by byl pro daného ministra riskantnější, než právě ministerstvo obrany. Pokud totiž neřeší zrovna vývoz zbraní do kontroverzních destinací, opakující se vady u útočných pušek či jiné nepodařené zbrojní akvizice, tak se dostává nezřídka do konfliktu s generálským sborem.

Ursula von der Leyenová až dosud ve všech těchto zkouškách obstála a když už se náhodou nějaký problém objevil, odstartovala okamžitě rozsáhlou mediální ofenzívu, včetně turné po diskusních pořadech německých televizních stanic.

Tentokrát však její úsměv a výřečnost stačit nebudou. Důstojník a potenciální terorista v řadách armády by se jí mohl stát osudným.

autor: rsc
Spustit audio