Rituální nápoj předkolumbovských indiánů

7. srpen 2012
Monitor

V keramických střepech z let 1050 až 1250 našeho letopočtu našli vědci nejstarší důkazy o konzumaci rituálního Černého nápoje. Američtí indiáni jej vyráběli z listí cesmíny.

Evropané, kteří v 16. století prozkoumávali oblast dnešního jihovýchodu Spojených států, nám zanechali popisy očistných rituálů místních Indiánů. Jejich součástí byl tanec, zvracení a popíjení velkého množství nápoje, kterému podle barvy říkali jednoduše „Černý nápoj“. Obsahoval kofein a vyráběl se z listů cesmíny (Ilex), s největší pravděpodobností druhu Ilex vomitoria. Nejstarší přímé důkazy o konzumaci Černého nápoje však pocházejí z místa, které leží asi 400 km za hranicí přirozeného výskytu cesmíny.

Tým amerických vědců objevil jeho chemická rezidua (kofein, teobromin a kyselinu ursolovou) v keramických střepech z let 1050 až 1250, které po sobě zanechali obyvatelé předkolumbovského sídliště Cahokia. Nachází se nedaleko dnešního St. Louis v Missouri a představuje největší naleziště Mississippské kultury, kterou po příchodu Španělů zahubily infekční nemoci. V době největšího rozkvětu žilo v Cahokii asi 50 000 lidí. Listy cesmíny patrně získávali obchodem, což naznačuje, že Černý nápoj musel mít pro Indiány velký význam a možná byl i posvátný.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio