Richard Seemann: V Rakousku složila slib nová vláda

18. prosinec 2017

V pondělí složila do rukou rakouské hlavy státu ústavní slib nová středopravicová vláda lidové strany a Svobodných vedená nejmladším evropským premiérem, 31letým Sebastianem Kurzem.

Stalo se tak za masivní policejní ochrany před demonstranty, kteří před nimi odřízli vládní čtvrť. Jejich protesty směřovaly proti vstupu do spolkové vlády pravicově populistické strany Svobodných, která zaujme zejména bezpečnostně silová ministerstva vnitra, obrany i zahraničí.

Lidovci budou mít pod kontrolou ekonomická ministerstva a justici. Problémem především je, že pouze nový spolkový kancléř Kurz má vládní zkušenost, ostatní jsou nováčky.

Koaliční dohoda o 183 stranách byla dohodnuta po intenzivních dvouměsíčních jednáních, na které dohlížel spolkový prezident Alexander Van der Bellen, aby jak po stránce programové, tak i personální neohrozily evropské postavení Rakouska.

Podařilo se mu zabránit, aby se neopakovala situace z let lidovecké vlády počátkem století, kdy koalice se Svobodnými vyvolala bojkot Rakouska ze strany zemí Evropské unie. Především, aby se jasně vyslovily pro Evropu a za zachování základních demokratických práv.

V Rakousku složila slib nová vláda

První cesta do Bruselu

Těmto požadavkům bylo vyhověno, vláda se prohlásila za proevropskou a chce se podílet na rozvíjení Evropské unie. Vládní program počítá s prosazením snížení daní a zlepšení sociálního postavení obyvatelstva a soustředí se na správní reformu směřující k štíhlejšímu státu s cílem zesílení demokratických práv.

Velkou pozornost věnuje bezpečnostní situaci a za prioritu považuje boj proti politickému islámu a omezení přílivu imigrantů. Evropští pravicoví populisté na svém pražském zasedání uvítali vstup rakouských Svobodných do vlády.

Zástupci rakouských Svobodných však nebyli na pražské konferenci přítomni, přestože byli pozváni. Na dotaz, zdali opustí jejich řady generální tajemník FPÖ Harald Vilimsky prohlásil, že se uvidí zejména po evropských volbách v roce 2019.

Již první zahraniční ohlasy poukazují, že Sebastian Kurz se vydal se Svobodnými na riskantní politickou cestu. Německý tisk poukazuje, že Svobodní jsou si ve svých názorech blízcí s Alternativou pro Německo. Angela Merkelová nemůže nově vzniklou situaci v Rakousku přehlížet a ve svých náhledech na politiku vůči uprchlíkům to bude mít ještě těžší.

Richard Seemann

Sebastian Kurz na svou první zahraniční cestu v úterý směřuje do Bruselu, aby zde podal informaci o cílech své vlády. Ve středu se nová vláda představí parlamentu, kde má zajištěnou solidní většinu.

Spustit audio