Richard Seemann: V Lucembursku odstoupila vláda

23. říjen 2013

V pondělí, den po parlamentních volbách, které byly vyvolány aférou zpravodajských služeb, lucemburská vláda oficiálně odstoupila. Dosavadní 58letý premiér Jean-Claude Juncker poté státnímu šéfovi velkovévodovi Jindřichu I. předal demisi své vlády. Na závěr audience oznámil Junckner zástupcům tisku, že jej velkovévoda požádal, aby do uvedení do úřadu nově vytvořené vlády nadále vedl svůj úřad.

Tím odstartoval dosavadní premiér pokus, aby, přes značné volební ztráty své Křesťanské lidové strany znovu stál jako v posledních 18letech opět v čele příští vlády. Prohlásil, že pro stranu, která opět zvítězila, požaduje vůdčí pověření pro vedení půl milionového velkovévodství, jehož základy mimochodem položil náš císař Karel IV. Lucemburský.

Překvapivě byla dohodnuta koaliční jednání, ale bez Junkerových lidovců. Dosavadní jejich sociálně demokratičtí koaliční partneři se chtějí pokusit s liberální Demokratickou stranou a Zelenými dohodnout na spolupráci. Jejich vedoucí kandidát, dosavadní ministr hospodářství Etienne Schneider, prohlašuje, že nadešla mimořádná příležitost pro nový začátek v Lucembursku.

Na základě prozatímních úředních výsledků Junkerovi lidovci získali třetinu a sociální demokraté pětinu hlasů. Přesto za vítěze se může považovat liberální Demokratická strana, která sice skončila na třetím místě s 18 procenty, ale jako jediná oproti roku 2009 zaznamenala přírůstek. I poslední strana Zelených s 10 procenty poklesla.

Matematicky mohou lidovci uzavřít koalici jak s liberály, tak sociálními demokraty. Ale ti již před volbami prohlásili, že by chtěli uzavřít koalici s liberály a Zelenými. Juncker by mohl v šedesátičlenné poslanecké sněmovně se svými 23 mandáty a s l3 liberálů vybudovat solidní koalici. Vedoucí liberální kandidát Claude Meisch prohlásil, že není důležité, zdali se mu líbí, ale bude-li schopna v příštích letech prosadit své politické hodnoty. Proto je nutno nejprve analyzovat situaci, a pokud by šlo o trojkoalici, vedenou sociální demokraty, je nutno uvažovat, že by měla nestabilní většinu o 32 poslancích.

Nyní povede Jindřich I. řadu rozhovorů s představiteli parlamentních stran, než bude jmenovat nového premiéra, aby sestavil vládu. Dle pravidel bývá jím pověřen představitel strany, která obdržela ve volbách nejvíce hlasů.

Spustit audio