Richard Seemann: Tisíce lidí vykročily v Hamburku proti G20. Možná odpojí elektřinu

4. červenec 2017

Pět dnů před zahájením konference G20 vyšly v druhém největším městě Německa do ulic tisíce demonstrantů, protestující proti setkání nejmocnějších představitelů tohoto světa. Stalo se tak za největších bezpečnostních opatřeních v novodobých dějinách spolkové republiky, která do města soustředila na dvacet tisíc příslušníků bezpečnostních služeb.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére v neděli jasně varoval odpůrce G20, že budou trpěny pouze mírumilovné protesty, násilné demonstrace však budou rozhodně potlačeny.


Zatímco první demonstrace měla mírumilovný průběh, ve večerních hodinách došlo k prvním srážkám s policií, která se snažila vyklidit soudně schválený mezinárodní kemp pro protestující. Richard Seeman

Odhaduje, že je k protestům odhodláno téměř deset tisíc extremistů takzvané autonomní levicové scény, kteří jsou připraveni dopustit se těžkých zločinů.

Spolkový kriminální úřad v této souvislosti varuje před řízenými sabotážemi, které připravují organizovat aktivisté, mající mezinárodní zkušenosti. Zejména se obávají zakládání velkých požárů a narušení námořní a letecké dopravy v Hamburku.

Možná vypnou elektřinu

Policie počítá i s pokusy o vyřazení elektrické energetické sítě. Že nejde o liché obavy, ukazuje nedávný celoplošný útok na bezpečnostních zařízení železniční sítě, která zapříčinila několikadenní dopravní chaos v řadě spolkových zemí, včetně Berlína. Přitom se bezpečnostním orgánům nepodařilo dodnes zadržet jediného pachatele, kterých musely být na desítky.

Zatímco první demonstrace měla mírumilovný průběh, ve večerních hodinách došlo k prvním srážkám s policií, která se snažila vyklidit soudně schválený mezinárodní kemp pro protestující.

Jiné, klidné místo

Starosta Hamburku, sociální demokrat Olaf Scholz, upozornil, že napětí vzniká přestože od vrcholového setkání politiků nelze očekávat nějakého rozhodného zvratu. Podle některých komentátorů by bylo daleko rozumnější vybrat si pro setkání jiné, klidné místo v Německu.

Zde by nebylo nutné podnikat rozsáhlé finančně náročné opatření na úrovni mimořádného stavu. Přitom lze očekávat, že pozornost světových sdělovacích prostředků se nakonec nejvíce soustředí na setkání prezidentů Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

Spustit audio