Richard Seemann: Steinmeier jednal v mrazivém ovzduší v Ankaře

16. listopad 2016

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier jako prvý vrcholní politik Evropské unie zavítal do Turecka po ztroskotaném vojenském puči.

V Ankaře se nejprve setkal s intelektuály, kteří se zasazují za lidská práva a svobodu tisku v době, kdy zde bylo již zatčeno téměř 40 tisíc občanů, byla zakázána řada televizních a rozhlasových stanic a opozičních listů.

Na setkání byli přítomni i opoziční poslanci, kteří ostře kritizují postup současné turecké vlády. V následném jednání s tureckými vládními představiteli byl ministr zahrnut obviněními, že Německo sympatizuje s pučisty.

Steinmeier byl sice překvapivě přijat i prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, ale jak bylo diplomaticky konstatováno, jednání probíhalo v ledové atmosféře. Obdobné ovzduší vládlo i na jednání s premiérem Binali Yildirimem, který si stěžoval na německá média, že uvádí negativní obraz o turecké současnosti.

Po jednání s tureckým ministrem zahraničí Mavlütem Cavusoglu byla uspořádána společná tisková konference, na které Cavusoglu Německo obvinil, že je útočištěm teroristů kurdské PKK a stoupenců „duševně nemocného kazatele“ Fethullaha Gülena.

Šéf německé diplomacie rozhodně odmítl turecká obvinění i to, že by Německo bylo přístavem teroristů. Zdůraznil, že rozhovory s tureckými představiteli nebyli jednoduché a že šlo o otevřený střet, který využila turecká vláda k novým útokům proti Německu.

Po jednání Steinmeiera (vpravo) s tureckým ministrem zahraničí Mavlütem Cavusoglu byla uspořádána společná tisková konference

Udržet vzájemné spojenectví

Účastníci konference konstatovali, že jinak ovládající se Steinmeier nebyl schopen již zakrýt své pocity a při stupňujících se útocích působil rozčileně. Zdůraznil, že kritické připomínky k masovému zatýkání má Turecko chápat jako starost o demokracii, nikoliv jako nějaké poučování.

Důležité je proto otevřeně a čestně mezi sebou jednat, prohlásil Steinmeier. Průběh jednání trefně označil švýcarský rozhlas, že německý ministr zahraničí se zakousl do turecké žuly. Přesto se však obě strany nerozešly a budou dále jednat.

Němečtí komentátoři zdůrazňují, že přes napjatá jednání nelze přehlížet, že na základě velikosti, síly a strategického významu Turecka je v jeho vlastním zájmu udržet vzájemné spojenectví.

Stabilní vztahy k Turecku odpovídají nejen německým, ale především evropským zájmům. Nelze přehlédnout, že jsou spojená s dohodou o uprchlících.

Na straně druhé je nutné si uvědomit, že EU nemá v současnosti k dispozici žádnou účinnou páku vůči tureckému režimu. EU je na Turecku závislá až do doby, než bude schopna zajistit si vlastními prostředky svou vnější hranici.

EU nemá v současnosti k dispozici žádnou účinnou páku vůči  tureckému režimu
Spustit audio