Richard Seemann: Rakousko koncem září volí

10. září 2013

Nastávající parlamentní volby u našeho jižního souseda, které připadají na poslední zářijovou neděli, zaplňují rakouské sdělovací prostředky informacemi o programech jednotlivých politických seskupení a televizními duely jejich představitelů. Vytisklo se na téměř osm milionů volebních kandidátek a pro voliče využívající pošty čtyřiceti stránkové seznamy se jmény více jak dvou tisíc pětiset kandidátů čtrnácti politických stran.

Dolní komora rakouského parlamentu – Národní rada – měla dosud šest stran, které se dělily o 183 mandátů. Velká koalice sociálních demokratů a lidovců z toho měla 108 poslanců, krajně pravicová strana Svobodných 38, Zelení 20, Haiderovi sirotci z BZÖ l2 a „Stronachův team pro Rakousko“ 5 křesel. Předvolební diskuse se soustřeďuje především kolem zdravotnictví, penzijního věku, školské politiky, korupce a justičního systému. Největší pozornost přitom vzbuzuje nikým, však nevolené, seskupení 81letého kanadsko-rakouského miliardáře Franka Stronacha. Ten sestavil svůj parlamentní klub především z haiderových přeběhlíků. Jde o podnikatelský projekt, se kterým do politiky vstoupil již v Kanadě a po dvě desetiletí se o to pokouší i v Rakousku. Argumentuje především tím, že Rakousko je údajně zemí stranických funkcionářů, kteří zrazují své voliče a vyslovuje pochybnost i o užitečnosti odborů. Proto podle Stronacha by měli funkcionáři platit zvláštní daně odpovídající jejich nepřiměřeně vysokým příjmům.

V pátém televizním duelu se nyní utkal s předsedou sociálních demokratů, spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem. Debata se soustředila kolem úlohy odborů právě v době, kdy prudce stoupá nezaměstnanost, záchraně hroutících se bank a problémům kolem daní. Do popředí diskuse se dostal Stronachův návrh na opětné zavedení trestu smrti, který byl v Rakousku zrušen v roce 1950. Tento trest, prohlásil Faymann, nechtějí ani Rakušané, ani Evropané a jeho zanesení do volebního boje považuje za „ jeho smutné vyvrcholení“. Odmítl přitom rozhodně Stronachův negativní poměr vůči odborům s poukazem, že jako zástupci pracujících brání sociální smír a ušetřili Rakousko od mnoha negativních věcí. Sociální demokraté předložili volební program nazvaný „111 projektů pro Rakousko“, mezi nimi milionářskou daň a zdanění dědictví vyšší než milión euro.

Podle posledních volebních předpovědí mohou sociální demokraté získat mezi 25 až 30 procenty hlasů. Lidovci se pohybují mezi 24 až 29 procenty. Otevřenou otázkou však zůstává, budou-li ochotni obnovit velkou koalici. Z ostatních stran, které mohou překročit pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu, mají Zelení kolem l5 procent, Svobodní 18 a Stronachovci 10 procent. Podle nejnovějších průzkumů třetina z šesti a půlmilionu voličů stále ještě není rozhodnuta, komu dá svůj hlas. Na ty se nyní soustřeďuje pozornost politických stran především za pomoci internetu a osobních návštěv v jejich domácnostech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.