Richard Seemann: Proces s německým exprezidentem nemá konce

15. leden 2014

Proces s bývalým německým spolkovým prezidentem Christianem Wulffem nemá naději na rychlé ukončení. Koncem týdne na návrh státního zastupitelství chce zemský soud v Hannoveru povolat další svědky. Na čtvrtek povolal jednoho z klíčových, bývalého jeho mluvčího Olafa Glaesekera, protože podle soudců se nelze některým bodům obžaloby vyhnout.

Bývalý důvěrník exprezidenta nebyl zatím povolán, protože se odvolával na právo nevypovídat, protože by se mohl sám obvinit. Tato podmínka však posledním dnem minulého roku padla, protože jeho trestní stíhání bylo 31. prosince promlčeno, jak prohlásil státní zástupce.

Jde o obvinění, že Wulff ve funkci ministerského předsedy Dolního Saska si nechal za protislužbu od filmového producenta Davida Groenewolda zaplatit část výloh za účast na mnichovském pivním Oktoberfestu v roce 2008. Obžaloba věří, že získá rozhodující důkazy od tehdy nejbližšího spolupracovníka exprezidenta. Jeho obhájci, kteří věřili, že proces bude rychle ukončen, jsou zklamáni, protože podle nich korupční částka ve výši 753 Euro a 90 centů nebude prokázána.

Glaeseker beze sporu patří k nejdůležitějším svědkům. Byl až do prosince 2011 prezidentovým mluvčím a svého času patřil k nejbližším důvěrníkům, i když nebyli přátelé. Podle obžaloby právě proto má důvěryhodné informace, jaký byl vztah Christiana Wulffa a jeho ženy Bettiny k filmovému producentu, kterého následně podporovali, což soud chce proto podrobně prozkoumat. Zatím pozval v 22 procesních dnech 45 svědků k jedinečnému procesu v dějinách spolkové republiky proti nejvyššímu představiteli státu.

Soudci se snaží vyhovět přání velké části veřejnosti ukončit konečně proces s politikem, který před dvěma léty ztratil svůj úřad a s ním spojenou důstojnost. Nyní naznačují, že by snad mohli rozsudek vynést koncem měsíce, ale ani to však není jisté, protože obžaloba tvrdě vyžaduje objasnění exprezidentovy kauzy.

Spustit audio