Richard Seemann: Představitelé německy hovořících zemí vystoupili o svátcích v médiích

27. prosinec 2016

Představitelé sousedících zemí Německa, Rakouska i Švýcarska tradičně vyjádřili o vánočních svátcích své pocity a stanoviska.

Ve svém posledním vánočním vystoupení ve funkci německého spolkového prezidenta Joachim Gauck vyzval své spoluobčany k větší soudržnosti v zájmu všeobecné lidskosti. Vzhledem k posledním berlínským událostem varoval, aby se neobrátily v hněv, vztek a nenávist. To by vyvolalo politické spory a negativně ovlivnilo uprchlickou politiku země.

Podle jeho názoru debata by měla směřovat k tomu, co učinit pro bezpečnost občanů v době sílících teroristických útoků. Varoval přitom, aby se v následné politické debatě neprohlubovaly ve společnosti příkopy. Naopak právě v době vánočních svátků by lidé měli vyslyšet křesťanské poselství lásky a připravenosti k pomoci.

Rovněž duchovní při vánočních bohoslužbách se v kázáních zabývali důsledky teroristického útoku v Berlíně a nabádali k mírovému spolužití různých kultur. Představitelé obou hlavních církví - předseda evangelické ekumenické rady Heinrich Bedford-Strohm a kardinál Reinhard Marx zdůraznili, že se společnost nesmí dát ochromit terorismem.

Nejdůležitější setkání - návštěva u papeže

Rakouští politici v optimistickém duchu vyslovovali svá vánoční přání. Představitelé velké koalice sociálnědemokratický kancléř Christian Kern a lidovecký vicekancléř Reinhold Mitterlehner vyslovili přesvědčení, že vánoční svátky nesmí být ohrožovány terorismem. Předseda populistických Svobodných Heinz-Christian Strache zdůraznil, že Vánoce jsou dobou času odpuštění a mohou umožnit udělat krok ke smíření.

Logo

Hlava švýcarské konfederace spolkový prezident Johann Schneider-Ammann, kterému končí jeho funkční období, zdůraznil, že se mu podařilo splnit své tři cíle: udržení vysoké zaměstnanosti, zabránění teroristickým útokům a vyjasnění si vztahů k Evropě.

Za nejdůležitější považuje nikoliv setkání s Barackem Obamou nebo telefonát s Donaldem Trumpem, ale návštěvu u papeže Františka.

Ve všech uvedených zemích se shodou okolností vymění začátkem příštího roku jejich prezidenti. V Německu nastoupí sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier, v Rakousku nezávislý Zelený Alexander Van der Bellen a ve Šýcarsku křesťanská demokratka Doris Leuthardová.

Spustit audio