Richard Seemann: Němečtí odboráří vyhlašují vládě horký podzim

7. září 2010

V souvislosti s připravovanými úspornými opatřeními černo-žluté spolkové vlády křesťanských unionistů a liberálů vyhlásil předseda Německého odborového svazu DGB Michael Sommer kabinetu „horký podzim“. Úsporný rozpočtový balíček ve výši 82 miliard euro dle jeho slov manifestuje společenskou nerovnováhu Německa.

Tímto rozhodnutím spolková vláda dramaticky šetří na úkor nejchudších této společnosti a zároveň chrání bohaté. Zrušení dotací nákladů na vytápění domácností, škrtnutí rodičovských podpor a zrušení zdravotních příplatků pro důchodce zasahuje především sociálně nejslabší. Kdo se snaží získat další prostředky z palivové daně, měl by se podle šéfa odborů stydět, protože zhoršuje sociální rovnováhu v zemi. Děje se tak v době, kdy nespokojenost s berlínskou vládou dosáhla rekordu. Podle ARD-DeutschlandTrendu-extra s činností černo-žluté koalice je 86 procent obyvatelstva nespokojeno. Takto negativně byla vláda hodnocena naposledy před šesti léty. Téměř polovina obyvatelstva vidí řešení ve vyhlášení nových voleb a pouhá pětina souhlasí s jejím pokračováním do roku 2013.

Odbory se budou proti vládnímu způsobu překonávání ekonomické krize bránit. Místo antisociálních úspor je nutno zavést takové daně, na kterých se budou spravedlivě podílet i bohatí. Sommer v rozhovoru pro televizi ARD oznámil, že celoněmecké protestní akce odborů budou zahájeny již v polovině tohoto měsíce a koncem října pak ve třech akčních týdnech. Vyvrcholit mají pak 13. listopadu třemi mohutnými shromážděními v Norimberku, Stuttgartu a Dortmundu. „Tato země bude slyšet důrazné protesty odborářů“, prohlásil jejich šéf. Stane se tak v době kolektivního vyjednávání o mzdách, a proto budeme důrazní, aby to naše partnery bolelo. Lidé mají nyní dojem, že v zemi se koná něco nespravedlivého, protože musí stále platit, co zavinila krize, zatím co jiní jsou toho ušetření. Trpí tím především lidé, kteří již nejsou v plném produktivním věku. Je skandální, že podniky přitom nedostatečně zaměstnávají starší lidi. Problémy se však týkají i mladé generace. Ministr hospodářství za liberály Rainer Brüderle se snaží do Německa nalákat za odměnu cizí pracovní síly za situace, kdy 300tisíc mladých lidí se snaží najít učňovská místa. V současné době však pětina třicetiletých nemá odbornou kvalifikaci. Je nutno, aby těchto l,5 milionů lidí bylo vyškoleno a ne nahrazováno cizinci.

Odbory se snaží bránit lidi před ztrátou zaměstnání a zavést minimální mzdu ve výši 8,50 eura za hodinu. Proto podle šéfa odborů se stane především úsporný program vlády hlavním tématem masových demonstrací. Podle názoru DGB by bylo možné nahradit úsporná opatření dodatečným příjmem ve výši 70 miliard euro . Ty by se získaly zavedením daně z finančních transakcí, která by v Německu přinesla nejméně 12 miliard v hotovosti a kromě regulační funkce by snížila nepříznivé spekulace na finančních trzích. Dále pak opětovným oživením daně z nemovitostí, která by ročně přinesla dalších 16 miliard euro a zavedením spravedlivé dědické daně, která by činila dalších 6 miliard. Stejná částka by se získala zdaněním kapitálových zisků, přičemž zvýšení horní sazby daně z velkých příjmů na 50 procent s aktivním vymáháním dalších by přineslo přibližně 22 miliard. Takto získané prostředky by byly nejen ku prospěchu nemajetných vrstev, ale mohly by naplnit i komunální pokladny, které je nezbytně potřebují především na opravu místních komunikací. Toto bude nyní důrazně prosazovat pět a půl milionů členů Německého odborového svazu. K akcím „horkého podzimu“ se nyní přihlásili i sociální demokraté a Zelení.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio