Richard Seemann: Němečtí křesťanští a sociální demokraté jsou v rovnováze

13. březen 2017

Kdyby se konaly v neděli volby do Bundestagu, podle Trendů obou veřejnoprávních televizí křesťanští unionisté i sociální demokraté jsou prakticky v rovnováze.

Pro obě strany velké vládní koalice by hlasovalo kolem 30 procent voličů při poklesu Merkelové strany a po raketovém vzestupu Schulzových socialistů. Důležitý pro výsledek záříjových voleb je však průzkum volební nálady, který je vyšší u sociálních demokratů s 38 procentní podporou, zatímco křesťanští unionisté, kteří měli ještě počátkem letošního roku 40procentní podporu, každým následujícím měsícem zaznamenávali pokles.

Ostatní parlamentní i mimoparlamentní strany nedosáhly ani této hodnoty. Z výsledků je jasné, že žádná strana není schopna si zajistit absolutní většinu a i příští spolková vláda bude opět koaliční. Stoprocentně jisté by bylo pokračování velké koalice, která by měla zřejmě většinu dvou třetin.

Rýsuje se však i možnost uzavření červeno-zeleno-rudé koalice, podobné té v Berlíne, mezi sociálními demokraty, Zelenými a stranou Levice.

Stromy do nebe přestaly růst

Křesťanští unionisté by se pak mohli spoléhat jen na Zelené a liberální stranu FDP, která však zatím není v Bundestagu zastoupena, a případně na Alternativu pro Německo, která je však ve stejné situaci. Zelení a AfD o víkendu představili své volební programy.

Angela Merkelová

Jak zdůrazňují převážně komentátoři, ukazuje se, že AfD není žádnou alternativou pro Německo, ale především pro Němce, kteří jsou vystrašeni érou modernizace, globalizace a digitalizace a obávají se budoucnosti. A jak poznamenává renomovaný list „Die Welt“, pro její demagogy tak přestaly růst stromy do nebe. To se pochopitelně odráží na její stagnaci, a těžko by pro Merkelovou mohla být AfD spojencem.

Zcela jinak se však situace vyvíjí pro sociální demokracii se stranou Spojenectví 90/Zelení. Její právě zveřejněný volební program jasně naznačil, že je odhodlána společně vládnout se sociálními demokraty, a nikoliv s křesťanskými unionisty, jak ještě několik měsíců před tím občas zaznělo.

Jak prohlásil předseda Zelených Cem Özdemir, pokud jeho strana bude rozhodovat, s kým půjde do koalice, pak mezi SPD nebo CDU/CSU dá přednost sociálním demokratům. Není tudíž pochybností, pokud bude dosavadní trend pokračovat, kdo za půl roku obsadí kancléřský úřad v Berlíně.

Spustit audio