Richard Seemann: Německý ministr vnitra zahájil volební rok 2017

4. leden 2017

Německý spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére navrhuje posílit ústřední moc státu na úkor jednotlivých spolkových zemí.

V článku zveřejněném v prestižních Frankfurter Allgemeine Zeitung žádá posílení pravomocí spolkového kriminálního úřadu BKA, zrušení jednotlivých zemských úřadů na ochranu ústavy při posílení centrálního a vybudování jednotné spolkové policie. Navrhuje vytvořit záchytné tábory, které umožní imigranty, kteří nedostanou schválení pobytu, urychleně vyhostit.

Že nejde o soukromé názory, to potvrzuje podpora, kterou obdržel od předsedy křesťanských stran v Bundestagu Volkera Kaudera, který žádá, aby zejména úřad pro ochranu ústavy byl kompletně soustředěn do spolkových rukou.

Bádensko-württenberský zelený ministerský předseda Winfried Kretschmann nevyloučil, že jím řízená spolková země by nesouhlasila s některými předloženými úvahami. De Maiziérovy návrhy nebyly zveřejněny náhodně, ale poté, co došlo k berlínskému atentátu, který stál lidské životy a zdraví.

Urychlené řešení uprchlické politiky

Jen proto, že bezpečnostní aparát vzhledem k své roztříštěnosti nebyl schopen eliminovat pachatele. Naopak, účinně zasáhl při letošní silvestrovské kolínské noci a zadržel šest stovek severoafričanů, kteří chtěli do davu oslavujících proniknout. Právní puristé policii obvinili z rasismu pro vyřazování osob podle barvy pleti.

Logo

Předložené návrhy narazily na silnou kritiku jak od koaličních spojenců sociálních demokratů a bavorských sociálů, tak i od ministrů vnitra jednotlivých spolkových zemí včetně těch, kteří jsou příslušníci jeho strany. Šéf sociálních demokratů a vicekancléř Sigmar Gabriel obvinil de Maiziéra, že chce koncentrovat vnitřní bezpečnost do svých rukou. Přitom místo toho, aby stíhaly zločince a teroristy, budou se zaměstnávat reorganizací.

Thomas de Maiziére ve veřejnoprávní televizi ZDF obhajoval své návrhy: "Nejsme ani v 50. nebo 60. letech minulého století, ale jsme státem který je vystaven mezinárodnímu nebezpečí. Zemští ministři jsou jistě chytří a cenění kolegové, ale musíme se kriticky jednotně zabývat tím, kdy extremista musí být sledován," prohlásil spolkový ministr vnitra.

Političtí analytici poukazují, že byl zahájen rok, kdy proběhnou tři zemské volby a především podzimní boj o Bundestag. Na prvém místě bude soustředěn za současné situace na otázky bezpečnosti státu a jeho občanů a urychlené řešení uprchlické politiky. Ty mohou byt rozhodující pro jejich výsledky.

Spustit audio