Richard Seemann: Německý James Bond byl zaskočen berlínskými událostmi

21. prosinec 2016

Legendární Werner Mauss, skutečně žijící německý James Bond, označovaný za jediného pravého tajného agenta spolkového kriminálního úřadu, Ochrany ústavy a zpravodajské služby BND, byl zaskočen berlínskými událostmi.

Dnes 76letá legenda se snažil využít klidu vánočních svátků a překvapivě oznámil prostřednictvím SMS zprávy soudu v Bochumu, že během příštího měsíce zašle téměř devět milionů eur finančnímu úřadu v Essenu. Současně však nadále popírá, že by se dopustil nějakého daňového podvodu.

Procesu, který se považuje v Německu za historický vzhledem k jeho složitosti a finančnímu rozsahu, se Mauss účastní na svobodě, protože se vyplatil milionovou kaucí. Mauss je obviněn, že zatajil zdanění svého majetku v Německu, který má mít hodnotu kolem půl stovky milionů eur.

Ten sice nepopírá sumu peněz, ale ty podle jeho slov nejsou jeho majetkem. Tvrdí, že mu byly svěřeny konsorciem pro financování boje proti terorismu a mezinárodnímu zločinu.

Jejich prostřednictvím měl především zachránit tehdejšího papeže Benedikta XVI. před otrávením sicilsko-kolumbijskou drogovou mafií, které se postavil do cesty a poté rezignoval. Mauss se měl také aktivně účastnit osvobozování rukojmích jako vyjednavač a pro zájmy Vatikánu působil v Číně.

Oznámení mimo pozornost

Asi 50 tisíc lidí na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu sledovalo jedno z posledních vystoupení Benedikta XVI. coby hlavy římskokatolické církve

Skutečným správcem uložených peněz má být Izrael. Obhájci Mausse předložili videozáznam, kde je pod jedním z četných krycích jmen Seiler čestným hostem Knessetu.

Nejcitlivějším problémem je pro německou veřejnost, že tajně financoval po 50 let pod falešným jménem Křesťanskodemokratickou unii (CDU). Zatím bylo prokázáno, že tak proteklo do stranických pokladen 82 tisíc eur a jen v letech 2008 - 2015 zvláštním kontem krajská organizace strany v Cochem-Zell obdržela 63 tisíc. Další tisíce byly propláceny prostřednictvím advokátů.

Tím byl hrubě porušován zákon, který stanoví, že dary stranám mohou být maximálně do výše 500 eur. Proces je velmi složitý, protože obžalovaný podléhá povinnosti zachovávat tajemství vzhledem k svých zpravodajským aktivitám.

Maussovo překvapivé oznámení o zaslání vysoké sumy finanční správě v době vánočního klidu mělo zřejmě pozitivně ovlivnit veřejné mínění. Ve víru berlínských událostí se dostalo mimo pozornost.

Spustit audio