Richard Seemann: Německo i Rakousko si připomenulo 8. květen 1945

9. květen 2016

Německo i Rakousko si připomenulo 71. výročí porážky hitlerovského režimu, který slaví jako Den osvobození od nacionálně socialistické hrůzovlády.

V ozbrojených složkách, které byly po anšlusu společné, padlo z 19 milionů pět milionů jejich příslušníků, zabito bylo přes jeden milion civilistů. Obětí nacistické agrese se stalo kromě padlých a hladem umořených zajatců na 13 milionů civilních obětí.

V Berlíně a Brandenburgu se v neděli připomínal tento den vzpomínkovými shromážděními ve výroční den konce 2. světové války v Evropě. V lidovém parku Berlíně-Fridrichshainu položili politici a reprezentanti armád různých zemí věnce u pomníku polské armády. Vzpomenuli tak na padlé spojenecké vojáky, jakož i bojovníky odporu.

Rovněž v Německo-ruském muzeu v Berlíně-Karlshorstu a u sovětského čestného památníku v Eberswalde se konala vzpomínková shromáždění. V Postupimi zdůraznila prezidentka braniborského zemského sněmu Britta Starková, že tehdejší Sovětský svaz utrpěl největší oběti v 2. světové válce, které se odhadují na více než 20 milionů obětí.

Čtěte také

„Právě v této těžké době se proto nesmí Rusko vylučovat z politiky,“ prohlásila německá sociálnědemokratická politička. V Berlíně varoval tamní vládnoucí starosta Michael Müller před posilováním pravicově populistických stran. V neděli pak položil v partnerském městě Varšavě věnec milionům německých obětí války.

K 8. květnu se konal ve Vídni státní akt k osvobození od nacismu a konci války v Evropě. Spolkový kancléř, šéf sociálních demokratů Werner Faymann a lidovecký vicekancléř Reinhold Mitterlehner zdůraznili nutnost poučit se z dějin.

Rakouský kancléř Werner Faymann rezignoval v důsledku katastrofálního propadu sociálnědemokratického prezidentského kandidáta

Šlo o poslední vystoupení Wernera Faymanna před pondělní rezignací ze všech funkcí, ke kterému se odhodlal v důsledku katastrofálního propadu sociálnědemokratického prezidentského kandidáta.

Vzpomínková shromáždění byla celkově silně poznamenána volbou nového spolkového prezidenta. Šéf pravicově populistických Svobodných Heinz Christian Strache, jejiž kandidát Norbert Hofer má největší naději na zvolení překvapivě prohlásil, že nacistický režim se dopustil strašných zločinů.

Šéfka Zelených Eva Glawischnigová, která podporuje druhého kandidáta Alexandra Van der Bellena, vyzvala rozhodně podpořit politické síly, které vystupují proti antidemokratickým tendencím. Nyní se čeká, kdo převezme funkci spolkového kancléře a jaký to bude mít vliv na další politický vývoj Rakouska. Stranickou funkci převzal prozatímně starosta Vídně Michael Häupl.

Spustit audio