Richard Seemann: Německé sociální demokraty zachvátilo zemětřesení

30. říjen 2017

O víkendu byla německá sociální demokracie (SPD) zachvácena zemětřesením. Vyvolal to páteční dopis místopředsedy strany a starosta druhého největšího německého města Hamburku Olafa Scholze.

Ten požaduje, aby na základě propadu SPD v zářijových parlamentních volbách byla zahájena vnitrostranická diskuse, která bezohledně odhalí příčiny tohoto historicky volebního debaklu. V podtextu, i když jméno předsedy Martina Schulze nebylo uvedeno, tato kritika směřovala k jeho osobě.

Scholzeho úvaha byla zveřejněna účelově v předvečer první stranické regionální konference z osmi, která se v sobotu konala v Hamburku. Šéf SPD reagoval pozitivně a demonstrativně prohlásil, že obsahově s řadou věcí plně souhlasí a ty se stanou základem v jeho úvodním projevu na prosincovém sjezdu strany.

Rok 2017 se musí stát symbolickým pro nový začátek SPD a bude odrazovým můstkem pro její organizační, strukturální a strategickou změnu. Ta musí být fundamentální a musí způsobit obnovu a být novým startem v její práci.

Že to bude možné, ukazuje vítězství sociální demokracie v říjnových dolnosaských volbách, kdy se stala po devatenácti letech nejsilnější stranou v této druhé největší spolkové zemi.

Logo

Předčasné volby?

Hamburská a v neděli následná lipská regionální konference ve svých závěrech, které souhlasily s touto taktikou, posílily pozice Martina Schulze i přes kritiku, která zaznívala. Strana by neměla podle regionálních politiků zabředávat do personálních problémů, i když podle komentátorů zatím pomíjí dostatečný podíl ve vedení žen a reprezentantů levicového křídla strany.

Současně se musí připravit na možné předčasné volby v příštím roce, kdyby se Merkelové nepodařilo sestavit jamajskou koalici a pokud sociální demokracie bude trvat na neměnné opoziční pozici.

Možnost této situace vyplývá z pondělního ostrého prohlášení představitele bavorských sociálů CSU Alexandra Dobrindta před nastávajícím pokračujícím průzkumným jednáním o této koalici.

Obvinil stranu Zelených, protože svými postoji provokativně směřují k jejímu ztroskotání. Nereflektují na polarizování utečenecké krize ve prospěch Alternativy pro Německo a z toho plynoucí evropské krize, a nemohou mít tak zájem na jejím vytvoření.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.