Richard Seemann: Německá sociální demokracie v raketovém nástupu

6. únor 2017

Po nástupu Martina Schulze do vedení Sociálně demokratické strany Německa se zdá, že to, co pro ni bylo léta nemožné, je nyní uskutečnitelné. Dnes již o 16 procent vzrostla jeho oblíbenost nad kancléřkou a vliv SPD za jediný týden raketově vzrostl o 8 procent.

Především se však za těchto pouhých několik dnů obnovil příliv nových členů do strany, jejíž řady předtím řídly. Tento zvrat před podzimními parlamentními volbami vyděsil špičky obou křesťansko-unionistických stran, které se v Mnichově v neděli sešly k společnému dvoudennímu jednání.

Ukazuje se, prohlásila Angela Merkelová, že mají daleko více společného, než se může zdát. Šéf bavorských sociálů Horst Seehofer zdůraznil, že různé názory mezi oběma křesťanskými stranami vždy existovaly, ale nemohou rozložit jejich jednotnou vůli. Jinak by vzhledem k rostoucím preferencím hrozila červeno-zeleno-rudá koalice sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické strany Levice.

Balzám na voliče

Razantní změna v německém politickém ovzduší je zapříčiněna tím, že do ní vstoupil autentický sociálně demokratický vůdce, který se vzhledem ke svému bruselskému působení přímo nepodílel na vládní politice. Jako balzám působí na voliče jeho slib změnit spolkovou republiku ve spravedlivý stát, po kterém touží miliony lidí.

Proto mají být zavedeny vyšší daně pro bohaté, oživeno budování sociálních bytů a změněna od základu situace na pracovním trhu. Na prvních dvou shromážděních byl Schulz uvítán s nadšením a neustále přerušován souhlasem při vyjadřování jeho zásadního hesla obnovy spravedlnosti.

Martin Schulz

Tato nově vzniklá situace, jak píše pondělní Die Welt, zatlačil Angelu Merkelovou do defenzívy, a proto jí podle politologů nebude již stačit „znáte mě přece dobře“ a „my to dokážeme“. Němci se dostali do situace, kdy jim již nebude jedno, kterou osobu zakřížkují na volebním lístku. Naplňují se obavy Merkelové, že letošní volby budou nejtěžší v její kariéře.

Po jmenování 61letého Martina Schulze do čela sociální demokracie se vše změnilo, jak ukazují fakta obsažená v právě zveřejněném extra DutschlandTrendu ARD. Z něho jasně vyplývá touha voličů po změně, když si sedm měsíců před volbami 50 procent respondentů přeje, aby příští vláda byla vedena sociálními demokraty.

Spustit audio