Richard Seemann: Němci se vyslovili ve volbách k uprchlické politice

14. březen 2016

Třinácti milionům voličům umožnily volby ve třech německých spolkových zemích vyslovit svůj názor k uprchlické politice Angely Merkelové.

Za nebývalé vysoké volební účasti, která se pohybovala mezi 60 až 70 procenty, utrpěla její křesťansko - demokratická strana CDU vysoké ztráty. Ale pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) se dostala svým dvojciferným číslem do všech třech zemských sněmů.

V Sasku Anhaltsku se umístila na druhém místě, když získala čtvrtinu všech hlasů, za CDU. V desetimilionovém Bádensku– Württembersku se stala strana Zelených nejsilnější stranou na úkor CDU a v Porýní Falcku zvítězili sociální demokraté nad křesťanskými. Nemohou však sestavit dosavadní vládu se zelenými, kteří ztratili polovinu svých voličů.

Nejbolestnější pro stranu Merkelové je porážka v Bádensku - Württembersku, kde CDU vládla šest desetiletí. Avšak ani v ostatních spolkových zemí nebude sestavení zemských vlád jednoduché, protože bude těžké vpádem poslanců AfD do sněmů vytvořit akceschopnou většinu.

Čtěte také

Přitom všechny ostatní strany již předem odmítly její podporu, které by ji umožnily vstup na vrcholovou parlamentní scénu Spolkové rady.

Není sporu o tom, jak zdůrazňují sdělovací prostředky, že Alternativa pokračuje ve svém vítězném tažení s cílem dosáhnout účast ve všech sněmech šestnácti spolkových zemí, které zahájila před dvěma lety v Sasku.

Nejbolestnější pro stranu Merkelové je porážka v Bádensku - Württembersku, kde CDU vládla šest desetiletí

Za tři roky úspěšně pronikla do vnitrostátní politiky, kterou začala jako eurokritická strana s liberálně ekonomickými prvky. V současné době je pravicově populistickou organizací s jediným nosným programem, kterým je kritika otevřených dveří pro uprchlíky Angely Merkelové.

Volby u našeho souseda zasáhly i naši politickou scénu aktivní účastí emeritního prezidenta Václava Klause na jejím průběhu. Vystoupil po boku předsedkyně AfD Frauke Petryové a vyslovil plnou podporu její straně.

Podle jeho názoru totální sterilita starých politických stran dostala naštěstí alternativu, kterým je mladá AfD. V německy proneseném projevu zdůraznil, že sousední Česká republika potřebuje úspěch Alternativy. Podle názoru našeho exprezidenta jinak brzy ztratíme rezidua svobody a suverenity.

Spustit audio