Richard Seemann: Helmut Kohl kritizuje imigrační politiku Merkelové

18. duben 2016

V předvečer úterního setkání emeritního 86letého německého kancléře Helmuta Kohla s maďarským premiérem Viktorem Orbánem ostře kritizoval bývalý kancléř imigrační politiku Angely Merkelové, aniž by ji jmenoval.

Především, že otevřela uprchlíkům dveře do Evropy, i když se nemůže stát novým domovem pro miliony lidí, kteří prchají před bídou.

Napsal to do předmluvy knihy „Starosti o Evropu“, která bude v úterý zveřejněna v maďarském překladu. Orbána, který patří mezi nejostřejší kritiky Merkelové, zde nazývá svým přítelem.

Kniha vychází v době, kdy se po složitých jednáních velká koalice dohodla na znění integračního zákona, který bude předložen k projednání při vládní klauzuře koncem května v Mesebergu. Pokud bude schválena parlamentem, bude na azylanty namířena řada opatření, které mají zabránit zneužívání udělení azylu.

Čtěte také

Především se musí usadit v místě, které jim bude určeno. Zvyšují se také pravomoci policie na dohled nad imigranty. Bude přitom navršen počet pracovníků bezpečnostních služeb, aby mohlo být zabezpečeno jejich sledování v případě podezření, že jsou ve spojení s extremistickými organizacemi.

Prodejci předplacených mobilních telefonů musí požadovat u azylantů jejich platný průkaz a požadovat plnou adresu. Na straně druhé zákon bude ulehčovat jejich zapojení do pracovní a společenské aktivity, aby se mohli snadněji integrovat do německé společnosti.

Bývalý německý kancléř kritizoval imigrační politiku Angely Merkelové, aniž by jí jmenoval

Zemské vlády dohodu velké koalice na integračním zákoně vesměs uvítaly a označují jej za „historicky pravý pokrok“. Zcela jinak to vidí opozice, která v tom vidí pokus Angely Merkelové získat zpět důvěru, kterou ztratila u veřejnosti.

A to v době, kdy dvě třetiny nesouhlasí s jejím kličkováním v případě satirika Jana Böhmermanna, kdy na jedné straně sice mluví o svobodě slova a na druhé souhlasí s žalobou tureckého prezidenta na jeho osobu. Ani její koaliční sociálnědemokratický partner, který propadl pod dvacetiprocentní podporu, na tom není lépe.

Její šéf Sigmar Gabriel, který se v Egyptě snaží získat body za rozšíření ekonomických vztahů prohlásil, že maršál Abd al-Fattáh as-Sísí je „působivým prezidentem“. A to v době, kdy jsou zde masově porušovaná lidská práva.

Spustit audio