Richard Seemann: Gabrielova návštěva Izraele zkomplikovala styky s Německem

26. duben 2017

Nový německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který po návštěvě Jordánska zavítal do Izraele, svým počínáním zkomplikoval již tak složité vztahy mezi Spolkovou republikou a židovským státem.

Návštěva, která měla vyvrcholit setkáním s ministerským předsedou Benjaminem Netanjahuem, který je současně úřadujícím ministrem zahraničí, ztroskotala, protože jej na poslední chvíli odmítl přijmout.

Důvodem toho bylo, že Gabriel neodvolal schůzku s nevládními organizacemi, kritizující politiku izraelské vlády v okupovaných palestinských územích, především pak budování nových osad. V oficiálním zdůvodnění tohoto kroku se praví, že Netanjahu nepřijímá zahraniční návštěvníky, kteří se setkávají se skupinami, které pomlouvají izraelské vojáky jako válečné zločince.

Shodou okolností ve stejné době pobýval v Izraeli rakouský spolkový kancléř Christian Kern, kterého Netanjahu vřele přijal. Nejen, že vysoce hodnotil rakouskou politiku vůči své zemi, ale poděkoval jeho matce, která za 2. světové války podporovala své židovské spoluobčany.

Jak známo, naproti tomu Gabriel měl problematického otce, který podle jeho vlastních slov byl přesvědčeným nacistou a popíral holocaust. Kernovi se však nepodařilo přesvědčit svého hostitele, aby změnil své rozhodnutí vůči Gabrielovi.

Vnitropolitický štrůdl

Ten pak kritizoval Netanjahua, který podle jeho názoru reagoval na izraelské vnitropolitické problémy. Prohlásil, že však nejde o katastrofu a vyslovil naději, že vzájemné vztahy se nestanou míčem na izraelském vnitropolitickém hřišti. V žádném případě to neovlivní jeho vztah Německa k Izraeli.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (vlevo) a izraelský preziídent Reuven Rivlin

Setkání s lidsko-právními organizacemi považuje za zcela normální a ty stály též na programu minulého spolkového prezidenta Joachima Gaucka, který na půdě Izraele kritizoval budování osad na okupovaném území.

Reakce na vzniklou situaci jsou v obou zemích často protichůdné. Izraelský prezident Reuven Rivlin, který Sigmara Gabriela přijal, zdůrazniI, že Izrael je demokratický stát, který je zvyklý být kritizován. Naopak bývalý izraelský ministr obrany Moše Jaalon prohlásil, že vměšování Evropy do těchto problémů překračuje červenou linii v mezistátních vztazích.

Němečtí političtí pozorovatelé poznamenávají, že Gabriel se zamotal při své cestě do Izraele do tamního vnitropolitického štrůdlu. To potvrzuje i stanovisko bývalého izraelského velvyslance v Německu Šimona Steina, který v odmítnutí přijetí vidí čistě vnitropolitické problémy.

Sice to zřejmě nevyvolá žádnou vážnou diplomatickou krizi, ale z dlouhodobého hlediska může mít vztah k nevládním izraelským organizacím negativní důsledky.

Spustit audio