Richard Seemann: Co dohodla Merkelová u Putina?

3. květen 2017

Úterní blesková návštěva německé kancléřky Angely Merkelové u ruského prezidenta Vladimira Putina v Soči nebyla překvapivá, protože byla domluvena v minulých týdnech.

Stalo se tak při moskevských návštěvách německých politiků ministra zahraničí Sigmara Gabriela a bavorského ministerského předsedy Horsta Seehofera. Snad jediným překvapením bylo místo konání, kdy z původně plánovaného studeného Kremlu se konalo ve slunečném Soči.

Oba státníci se dobře znají, rozumějí si bez překladatelů, protože Merkelová - vítězka východoněmecké soutěže v ruském jazyce a Putin, který byl v té době pracovník KGB v NDR, ovládá perfektně němčinu. V tom jsou si, jak zdůrazňují komentátoři, blízcí.

Ale politicky, zejména událostmi se záborem Krymu, situací na Ukrajině a v Sýrii, se stále více vzdalovali. S velkou pozorností proto všichni sledovali úterní setkání, které se mezi oběma vrcholovými státníky konalo naposledy v roce 2015.

V Soči chyběl třetí partner

Angela Merkelová a Vladimir Putin

Setkání bylo zdůvodněno přípravou na vrcholové setkání státníků G-20 v Hamburku, které se bude konat za dva měsíce a kam Merkelová Putina oficiálně pozvala. Přes rozpory, které mezi oběma státníky trvají, byl úspěchem příslib, že ruská vláda je připravena se summitu účastnit a podpořit Německo, aby mělo G20 pozitivní výsledky.

Jednání, jak trefně charakterizoval komentátor německé televize ARD, se tak alespoň pohnulo o několik milimetrů. Protože pokud jde o situaci na Ukrajině a Sýrii, zůstávají oba státníci na neměnné pozici.

Příjemné jarní prostředí Soči se tak nestalo místem, které by mohlo vyřešit otevřené konflikty. Pouze naznačilo, že pokud jde o Ukrajinu, Putin se dále hlásil k minským ujednáním. Pokud jde o Sýrii, naznačil, že Rusko nemá zájem být nekonečným účastníkem tohoto konfliktu.

Jak upozorňují komentátoři, v Soči totiž chyběl třetí partner, kterým je Donald Trump, bez něhož nelze tyto problémy úspěšně řešit. Nebylo proto náhodou, že po jednáních s Merkelovou telefonoval Trump do Soči Putinovi a vyřešil s ním dlouho očekáváné setkání obou státníků.

Angela Merkelová a Vladimir Putin
Spustit audio