Richard Seemann: Čínský prezident ve Švýcarsku. Policie zatýká demonstranty

16. leden 2017

V neděli odpoledne zavítal na dvoudenní státní návštěvu Švýcarska nejvyšší představitel Říše středu prezident Si Ťin-pching se svou chotí zpěvačkou Peng Liyuan.

Jako první nejvyšší čínský představitel se pak účastní ekonomického sumitu v Davosu. Jeho návštěva je doprovázená na švýcarské poměry mimořádnými bezpečnostními opatřeními s cílem zabránit i optickému setkání s demonstranty.

Bezpečnostní složky chtějí zabránit fiasku, které se odehrálo při předcházející návštěvě šéfa lidové Číny Ťiang Ce-mina před 18 lety, kdy byl uvítán pískotem a tibetskými vlajkami. Od neděle do pondělí je zcela uzavřeno centrum Bernu a zřízeny kontrolní přechody pro osoby zde zaměstnané. Místní policie přitom i mimo tento prostor provádí namátkové osobní prohlídky.

Jediná demonstrace s tibetskými vlajkami a transparenty byla povolena mimo vyznačené prostory, ale pouze do dvanácté nedělní hodiny, tedy ještě před příjezdem čínské delegace. Odpolední nepovolené shromáždění policie rozehnala a zadržela čtrnáct demonstrantů.

Státní banket uspořádaný švýcarskou spolkovou prezidentkou Doris Leuthardovou na počest Si Ťin-pchinga tak proběhl nerušeně. Ve svém projevu označila vzájemné vztahy za dynamické a nejužší. Ocenila přitom úsilí Pekinu při mírových misích a vyslovila se pro další prohloubení styků mezi oběma zeměmi.

Si Ťin-pching do Davosu

V neděli zavítal na státní návštěvu Švýcarska nejvyšší představitel Říše středu prezident Si Ťin-pching se svou chotí Peng Liyuan

Pondělní bilaterární jednání bylo věnováno ekonomické a vědecké spolupráci a kooperaci na finančním sektoru. Diskutovalo se též o lidskoprávních otázkách, světovém klimatu a energetických problémech. Souběžně probíhal kulatý stůl mezi švýcarskými a čínskými hospodářskými představiteli, mezi jiným o rozšíření stávající dohody o svobodném obchodu. V úterý se pak přesunou vysocí čínští hosté do Ženevy, kde navštíví sídlo Spojených národů, světovou zdravotnickou organizaci a Mezinárodní olympijský výbor.

Poprvé se pak čínský prezident účastní světového ekonomického fóra v Davosu. Stane se prvním světovým setkáním politiků a reprezentantů hospodářského života v roce, kdy bude ovlivňováno politikou nového amerického prezidenta.

Zřejmá nejistota z toho se odrazila neúčastí německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Francoisa Hollanda a kanadského premiéra Justina Trudeaua. USA zde mají nejsilnější delegaci, ale nejsou zastoupeny žádným oficialním představitelem. Česko má rezervována dvě místa pro spolupracovníky miliardáře Petra Kellnera. Jednání, které skončí v pátek, se účastní tři tisíce delegátů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.