Richard Seemann: Angela Merkelová mezi prezidentem a satirikem

13. duben 2016

Hlavní pozorností německých sdělovacích prostředků se stala osoba 35letého satirika Jana Rainera Böhmermanna, který ve svém pravidelném televizním pořadu zveřejnil básničku o tureckém prezidentovi.

Recep Tayyip Erdogan, který ji ohodnotil jako urážlivou vůči své osobě, jej za to zažaloval u německého soudu. Stalo se tak poté, co se minulý měsíc stal cílem satirických poznámek ze strany veřejnoprávní německé televize kvůli omezování svobody názorů ve vlastní zemi.

Po klipu v satirickém magazínu Extra 3, kde byly záběry o postupu tureckých bezpečnostních složek proti demonstrantům, deklaroval Böhmermann ve svém pravidelném pořadu „Neo Royal“ na ZDF verše, které zhodnotil prezident za urážlivé vůči své osobě.

Žaloba se opírá o paragraf 103 trestního zákoníka, který hájí čest a pověst obzvláště zahraničních hlav států a který je převzatý z císařské epochy. Německý advokát tureckého prezidenta Michael-Hubertus von Sprenger oznámil, že je rozhodnut použít proti satirikovi všechny právní prostředky až k nejvyšší instanci.

Čtěte také

Jeho mandant je přesvědčen, že Böhmermann bude potrestán, aby v budoucnosti nemohl urážet. Poté německá policie vzala satirika pod svou ochranu a před jeho domem v Kolíně nad Rýnem stojí její hlídka.

Ten pro jistotu zrušil svůj čtvrteční pravidelný televizní pořad. Jednoznačně na jeho straně stojí sdělovací prostředky a na sociální sítích se do úterka shromáždilo na sto tisíc podpůrných podpisů.

Angela Merkelová

Do složité situace se dostala spolková kancléřka Angela Merkelová, která v současné době potřebuje Erdoganovu podporu při řešení uprchlické krize. Na straně druhé je veřejnost, která obhajuje svobodu projevu a je rozhořčena, že inkriminované materiály byly staženy z mediálních archivů.

Merkelová po počátečním mlčení nyní prohlásila, že svoboda mínění a umění je základním právem, které stojí nad všemi politickými problémy. A to i v době, kdy se snaží s Tureckem dosáhnout společného řešení.

Problém uprchlické dohody je proto „zcela oddělen od Böhmermannovy satiry.“ Turecká strana zatím na toto prohlášení nereagovala.

Spustit audio