Richard Seemann: Angela Merkelová chce být po čtvrté kancléřkou

21. listopad 2016

62letá Angela Merkelová chce být po čtvrté spolkovou kancléřkou a předsedkyní strany. Oznámila to na nedělním zasedání předsednictva své křesťansko-demokratické CDU a v brzkých večerních hodinách i na tiskové konferenci.

Místopředseda strany Armin Laschet to oznámil slovy „máme kancléřku a chceme, aby tak zůstalo“. Zdůraznil, že to považuje za důležité, „protože je schopna udržet jednotu německé společnosti“. Definitivně o tom rozhodne sjezd CDU 6. prosince v Essenu, kde se bude volit nové vedení strany.

Pak o tom rozhodnou především voliči při podzimních celoněmeckých parlamentních volbách příštího roku. Vedoucí štáb strany na nedělním zasedání připravil program sjezdu, který má být střižen pro nastávající kandidaturu Angely Merkelové pod heslem „Orientace v těžkých dobách pro úspěšné Německo a Evropu“.

Aby strana zvítězila, potřebuje zpět získat především své zklamané sympatizanty, kteří jsou rozladění její imigrantskou politikou. V současné době podle posledního průzkumu má CDU pouhou třetinovou podporu oproti čtyřicetiprocentní v předcházejících volbách.

Její kritici poukazují, že nemá vlastně žádné vlastní cíle a politiku řídí podle většinového mínění obyvatelstva. Jak konstatují pondělní Frankfurter Allgemeine Zeitung, proč se Merkelová rozhodla k tomuto kroku ještě jednou kandidovat, to ví pouze ona sama.

Program sjezdu CDU má být střižen pro kandidaturu Merkelové pod heslem „Orientace v těžkých dobách pro úspěšné Německo a Evropu“

Tvrdý boj o kancléřství

Zřejmě nebyla schopna vygenerovat své nástupce, jak se ukázalo při nedávném výběru kandidáta na nového spolkového prezidenta. Nominací sociálního demokrata Franka-Waltera Steinmeiera si tím však ani nezajistila koaličního partnera, kterého v případě svého zvolení nezbytně potřebuje.

Sociální demokraté již oznámili, že co v nejbližší době budou jmenovat svého kancléřského kandidáta, a to za situace, kdy se jim podařilo utvořit v Berlíně spolu se Zelenými a postkomunistickou Levicí historicky první červeno-zeleně-rudou zemskou vládu.

Ze stran zastoupených v Bundestagu jsou zatím ochotni koalovat pouze bavorští sociálové. Alternativa pro Německo (AfD) opakovanou kandidaturu Merkelové označila za bankrot její politiky.

Na nedávném sjezdu v Münsteru se Zelení, kteří již oznámili, že povedou tvrdý boj o kancléřství, vyhnuli odpovědi, s kým jsou ochotni po volbách utvořit koalici. A bez nich nebo sociálních demokratů se Merkelová nemůže stát kancléřkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.