Rezistence na antibiotika putuje podél silnic

29. září 2011
Monitor

Po nové dálnici na severu Ekvádoru neputují jen lidé a zboží. Stejnou trasou se zřejmě šíří rezistence na antibiotika.

Provincie Esmeraldas leží v nejsevernější části Ekvádoru. Po dlouhá staletí do ní lidé museli putovat hustým pralesem nebo se plavit po moři. V roce 1996 však vznikla dálnice a spojila většinu pobřeží s městečkem Borbón, které leží na řece Cayapas. Otevření dosud izolované oblasti přílivu cizích lidí, věcí a mikrobů přivolalo zájem epidemiologů z Michiganské univerzity. Dalo se předpokládat, že podél nové dálnice se budou šířit i kmeny bakterií rezistentních na antibiotika.

Vědci proto během pěti let pravidelně navštěvovali 21 vesnic ležících v různé vzdálenosti od města Borbón. Při každé návštěvě odebrali vzorky stolice obyvatel a hledali v nich rezistentní kmeny bakterie Escherichia coli. Zjistili tak, že čím blíže k městu, tím víc rezistentních bakterií mají lidé ve střevech. Tento jev se podle vědců nedá vysvětlit jen tím, že lidé dostávali antibiotika a v jejich střevech začaly převládat odolné bakterie. Do dříve izolované oblasti se rezistence zřejmě dostává stejným způsobem jako plechovky fazolí a kuřata – tedy po nové dálnici.

Zdroj: Journal of the Royal Society Interface

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.