Rezervoár Eboly v Bangladéši

18. leden 2013
Monitor

Obávané Ebola viry zřejmě kolují i na asijské pevnině. Naznačuje to objev protilátek v krvi kaloňů z Bangladéše.

O virech Ebola, které u lidí, lidoopů a opic vyvolávají krvácivé horečky, se mluví především v souvislosti s Afrikou. Současný výzkum ale prokázal, že Ebola se vyskytuje také v Asii. Na Filipínách byl objeven kmen Reston, který kromě primátů napadá i domácí prasata. Koncem minulého roku vědci také zveřejnili zprávu o tom, že Ebola nebo nějaký podobný, dosud neznámý virus koluje mezi volně žijícími orangutany z Bornea. Podezření, že Ebola viry kolují i na asijské pevnině, nyní vyvolala nová studie z Bangladéše.

Mezinárodní tým vědců hledal protilátky proti virům Ebola Zaire a Ebola Reston v krvi 276 místních kaloňů (Rousettus sp.). V Africe jsou tito příbuzní netopýrů známým rezervoárem nebezpečných virů včetně Eboly. V Bangladéši tomu patrně není jinak – téměř 4 % zkoumaných kaloňů mělo v krvi protilátky, které dokazují, že se zvířata setkala s viry Ebola nebo jim podobným virem. V každém případě se zdá, že oblast výskytu filovirů, mezi které Ebola patří, zahrnuje pevninu jižní Asie.

Zdroj: EcoHealth Alliance, Emerging Infectious Diseases

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.