Ředitel NP Šumava: Kritéria nesplňujeme, ale směřujeme k nim

14. září 2016

Ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený hostem v Interview Plus. Michael Rozsypal se ho ptá na ochranu šumavské přírody.

Napravte péči o NP Šumava, jinak by nemusel zůstat národním parkem dle mezinárodních kritérií, vyzval světový kongres Mezinárodní unie ochrany přírody. Je to reálná hrozba?

„Národní park v mezinárodním pojetí by měl vypadat trochu jinak, než vypadá dneska. A to, že to tak je, to se vědělo už v době, kdy byl vyhlašovaný v roce 1991,“ říká ředitel NP Šumava Hubený. Uznává, že kritéria nesplňují, ale směřují k nim.


Příroda na to má, ale lidské vztahy na to nemají. Celé dění okolo Šumavy je postavené na tom, že někdo říká – nechceme žádné bezzásahové území a někdo zase, že ho chce rychle a na co největší ploše.Pavel Hubený

Bezzásahové území

Rezoluce Mezinárodní unie požaduje okamžitě 30 % bezzásahových území. „To se nemůže stát, protože to má nějaké procesy. Mám nějaké partnery a ty nemůžeme obcházet. Nemůžu si říct, že od zítřka máme 30 % a je to. Mým cílem je se k 30 % bezzásahové území přiblížit. Ale je to věc jednání.“

Poslechněte si celé Interview Plus s hostem Michaela Rozsypala. Je reálné, aby se jednou NP Šumava spojil s bavorským národním parkem v jeden celek?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.