Ředitel Charity: Zvyšme minimální mzdu o dva tisíce

5. únor 2016

Jeden a půl milionu lidí v Česku žije na pokraji chudoby. Nejčastějším důvodem jsou dluhy, které lidé nezvládají splácet. Jak snížit počet lidí ohrožených chudobou?

Ředitel Charity ČR Lukáš Curylo v Interview Plus říká, že skutečně chudých lidí bez domova je u nás zhruba 100 tisíc, z toho 60 tisíc žije na ubytovnách a zbytek jsou tzv. zjevní bezdomovci, které potkáváme na ulicích.

„Vedle toho existuje tzv. příjmová chudoba, což je statistický propočet. To jsou lidé, kteří vydělávají 60 % mediánu průměrné mzdy. Po celou dobu existence České republiky je to zhruba 1 milion obyvatel,“ vysvětluje Curylo.

Hlavním problémem Česka je slabá střední třída, takže těsně nad hranicí chudoby žije podstatně více lidí než v jiných evropských zemích. „Stačí jeden mimořádný výdaj – rozvod, nemoc, úraz a tito lidé rychle spadnou pod tuto hranici,“ varuje ředitel Charity.

Jaké jsou nástroje pro boj s chudobou?


Na hranici chudoby žije 46 % neúplných rodin s dětmi a 24 % rodin s více dětmi.

„Musíme pracovat s předlužeností. Zadlužení domácností je 1,5 biliónu. Tady pomůže zpřísnění nebankovních půjček a poskytování úvěrů.“

Charita dále navrhuje zvýšení minimální mzdy na 12 tisíc ze současných 9 900 korun.

„Minimální mzda je u nás příliš nízká a nemotivuje lidi k práci. Ještě před pár lety činila pouhých 40% průměrné mzdy, což je nejméně v EU. To znamená, že i lidé, kteří pracují, se u nás pohybují na hranici chudoby,“ říká Curylo.

Lék na byznys s chudobou? Dostatek obecních sociálních bytů

Dalším klíčovým nástrojem v boji s chudobou je podle Curyla zajištění dostatku sociálních bytů v majetku obcí.

„Dostupného bydlení, které by vlastnily obce, je ve srovnání s minulými léty strašně málo. Odhaduje se, že je to 3 až 7 procent, v některých obcích ještě méně,“ varuje Curylo.

Obce tak neplní zákonnou povinnost zajistit adekvátní bydlení svým občanům a na řadu přichází byznys s chudobou – komerční ubytovny a podobná zařízení.

Problém s bydlením se týká zejména mladých rodin, sociálně vyloučených lidí například po výkonu trestu a seniorů.

Charita ČR velice negativně vnímá, že obce se postavily proti uzákonění povinného procenta sociálních bytů v každé obci.

Celoevropsky ohroženou skupinou jsou samoživitelé, kteří nedosáhnou na příjem, na který mají nárok, tedy na výživné. V tomto případě Curylo vítá, že stát převzal povinnost platit výživné na svá bedra a peníze pak sám vymáhá soudní cestou po neplatičích.

„Předpokládat, že by se samoživitelka na hranici chudoby soudila se svým exmanželem o výživné a věnovala tomu peníze a čas, je nereálné,“ uzavírá Curylo v Interview Plus.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Spustit audio