Řecký 17. listopad

21. září 2010

V Řecku je 17. listopad podobně jako v České republice státním svátkem. Také Řekové mají tento den spojen s bojem za svobodu a také oni na něj vzpomínají v souvislosti s brutálním zásahem ozbrojených sil proti studentům. Jen jde o rok 1973.

Od 21. dubna roku 1967 vládla Řecku tvrdou rukou vojenská junta. Rok 1973 sliboval politickou "oblevu". Vůdce junty Georgios Papadopoulos propustil některé politické vězně, zmírnil cenzuru a přislíbil novou ústavu a svobodné volby. Práva vysokých škol ale zůstala i nadále silně okleštěná. Studenti byli například povoláváni k povinné vojenské službě.

Už v únoru 1973 vstoupili studenti právnické fakulty do stávky a zabarikádovali se v budově aténské univerzity. Po potlačení stávky byl proti vůdcům stávky uplatněn zákon umožňující násilný odvod "podvratných živlů". 88 studentů muselo opustit studia a nastoupit vojenskou službu.

Studenti aténské techniky Polychneion vstoupili do stávky na protest proti vojenskému režimu 14. listopadu 1973. Zabarikádovali se na univerzitě a s odkazem na báseň národního básníka Dionysia Solomose o tureckém dobývání Messolonghi se prohlásili za "Svobodné obklíčené". Z laboratorního vybavení postavili radiový vysílač a s jeho pomocí vysílali opakovaně výzvu: "Tady je Polytechneion! Lide Řecka, Polytechneion zvedl prapor našeho boje a vašeho boje, našeho společného boje proti diktatuře a za demokracii!"

K povstání studentů se přidaly tisíce lidí a řecká vláda začala ztrácet hlavu. Proto vydala armádě rozkaz k útoku Polytechneion. V noci ze 16. na 17. listopadu vojáci vypnuli v celé čtvrti elektřinu a ulice i domy se ponořily do tmy. Jen universita svítila díky běžícímu generátoru. Sedmnáctého listopadu ve tři hodiny ráno prorazil tank zabarikádovaný vstup do univerzitní budovy. Vojáci následně celou budovu obsadili a vyklidili. Vůdce studentů Spiros Markezinis byl donucen požádat Papadopoulose o vyhlášení stanného práva.

Podle výsledků oficiálního vyšetřování, které se konalo rok po pádu junty v roce 1974, nebyl při obsazení univezsity nikdo ze studentů zabit. Oficiální statistiky uvádějí 24 mrtvých v aténských ulicích a kromě nich i stovky zraněných. Přesná čísla jsou i dnes v Řecku předmětem dohadů.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 17. 11. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.