Reakce nereakce na americké volby

3. listopad 2004

Opatrnost a vyčkávání. Tak by se daly charakterizovat dosavadní reakce českých politiků na výsledky amerických presidentských voleb. Patrně si vzali poučení z těsného výsledku minulých voleb, kdy se prvotní odhady výsledků moc nepovedly a kdy si někteří čeští politici po zveřejnění oficiálních výsledků a po vítězství George Bushe na vlastní kůži ověřili rčení o tom, že mlčeti znamená zlato.

Tentokrát si například na oficiální stanovisko hlavy státu budeme muset počkat až po oznámení oficiálního výsledku. Alespoň to ČTK tlumočil mluvčí presidenta republiky Petr Hájek. Z úst ministra zahraničí zatím zazněla diplomatická fráze o tom, že výsledek presidentských voleb nic nezmění na vztazích mezi Českou republikou a Spojenými státy.

To bylo jasné už před volbami. Postoj této světové velmoci k terorismu a boji s ním se podle expertů neměl zásadně změnit bez ohledu na to, kdo by se stal presidentem Spojených států. Mimo jiné to znamená, že čeští politici i nadále budou v této oblasti lavírovat mezi podporou Spojeným státům, dodržením závazků Severoatlantické alianci a zachováním dobrých vztahů například s evropskými velmocemi Německem a Francií. Například postoj k vojenskému zásahu v Iráku, kde se vládní stanovisko dostalo do rozporu s názory některých sociálně demokratických poslanců toho byl názorným příkladem.

Rovněž vznik Grossovy vlády byl doprovázen polemikou o vztahu ke Spojeným státům. Konkrétně před hlasování o důvěře nového kabinetu provázely tento krok obavy z odmítnutí podpory vlády sociálními demokraty Kavanem a Laštůvkou. Ti kritizovali ministra zahraničí Cyrila Svobodu právě za podle nich přílišný příklon ke Spojeným státům. Možná, že by se jejich tón po zvolení Kerryho nepatrně zmírnil. Vždyť právě Jan Kavan na otázku Mladé fronty Dnes, koho by volil v amerických volbách, kdyby měl možnost, odpověděl, cituji: Jsem pro Johna Kerryho. Je mi blízká politika Demokratické strany.

Většina západoevropských států má nyní s vládou George Bushe rozpory. Věřím, že Kerry by to změnil." Konec citátu Jana Kavana. O tom, že by šlo nejspíše o iluze, než o reálnou možnost, svědčí slova Petra Druláka z Ústavu mezinárodních vztahů. Ten ČTK řekl, cituji: " Zásadní změnu v oblasti vztahů vůči Evropě bych od něho nečekal. Krátkodobě by možná Kerry mohl poněkud vylepšit obraz Spojených států v muslimském světě, ale ani v tomto případě by nebylo možné očekávat převratné změny.

Americký president je do určité míry vázán nějakými strukturami," řekl ČTK Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů. Právě jeho slova potvrzují, že z pohledu České republiky nebylo mimořádně významné, kdo bude zvolen novým presidentem Spojených států.

autor: Petr Hartman
Spustit audio