Rakouští Zelení vyměnili svého předsedu

6. říjen 2008

Pro politické zemětřesení platí stejné zákony jako u přírodního. Následují totiž následné otřesy. Plně se to projevilo i po parlamentních volbách v Rakousku, kdy začátkem minulého týdne odstoupil předseda lidové strany Wilhelm Molterer a koncem tohoto týdne šéf Zelených, tzv. spolkový mluvčí strany Alexander van der Bellen.

Stalo se tak kvůli volební prohře, která u Zelených byla o to bolestivější, že z třetí politické strany v parlamentě propadla na poslední páté místo. Znamená to, že tím přišla o nárok na místopředsedu parlamentu a na jednoho z ombudsmanů, takže její další vliv na parlamentní život je silně omezený. Pád 64letého šéfa Zelených, který po jedenáct let stál v jejich čele, byl překvapující, protože ve stejné době, kdy rakouský rozhlas v páteční poledne vysílal optimistický rozhovor o budoucnosti strany, na jiném místě oznámil demisi.

Funkci předal do rukou své o dvacet pět let mladší zástupkyni, doktorce práv Evě Glawischnigové Piesczekové, která se tak stala první ženou v čele rakouské politické strany. Formálně ji bude muset v této funkci potvrdit ještě spolkový sjezd strany, ale již šest let byla zastupující spolkovou mluvčí a současně místopředsedkyní poslanecké frakce Zelených a třetí prezidentkou Národní rady. Předtím byla známá též jako jazzová hudebnice a zpěvačka. Na rakouské poměry patří mezi ty vzácné političky, které během své aktivní činnosti porodily. Veřejnosti se přitom nelíbilo, že osm měsíců před porodem v říjnu 2005 oznámila v talk show hudební stanice Ö3 své těhotenství.

Známá je však především svým desetiletým bojem proti jaderné energii. Byla autorem žaloby proti společnosti Slovenské elektrárny za budování jaderné elektrárny Mochovce. Ta byla nakonec odmítnuta zemským vídeňským soudem před třemi léty. Cílem její kritiky byl pak Temelín. Jediným řešením, jak odvrátit nepříznivé následky pro Rakousko, je podle ní ukončení provozu elektrárny, protože její provozovatel údajně nebyl dodnes schopen odstranit bezpečnostní závady. Dá se proto očekávat, že pod jejím vedením Zelení zvýší tlak na nového spolkového kancléře, aby požadoval uzavření Temelína. To za situace, kdy nový sociálně demokratický šéf vlády bude muset hledat podporu a nebude moci tento požadavek přehlížet.

Jak píše vídeňský Der Standard ve svém dnešním vydání, došlo sice ke "správné rošádě, ale ve falešné ???? době". Tato náhlá změna ve vedení Zelených nemůže zakrýt krizi, ve které se nachází strana, jež se marně pokoušela dostat do vlády a nikdy se jí to nepodařilo. Zelení mají navíc problém se svou image, kdy se považují za ?mladou stranu", ale je vedená šedými = prošedivělými politiky.

Nebude však podle Der Standard stačit jen jejich výměna mladými tvářemi, ale musí vnést mezi obyvatelstvo správné poselství, odpovídající na palčivé problémy. Zelení musí apelovat nejen na mozek svých voličů, ale také na jejich žaludek. Nestačí bojovat jen proti změně klimatu, ale i za sociální rovnoprávnost, za snížení daní a nebát se ani trochy populismu. S proklamováním víry v dobrotu světa se ještě nikdo neprosadil a nezískal voliče. Se sloganem Pryč se spotřebou nafty a zemního plynu pak již vůbec ne. Ve volebním boji stáli rakouští Zelení na "ztracené vartě", když se snažili jako studentíci rozmluvit agresivní proticizineckou politiku krajně pravicových stran. Musí sami přijít s návrhy na řešení reálných problémů a nikoliv upřednostňovat jen ekologické problémy v době, kdy se výrazně snižuje životní úroveň širokých vrstev obyvatelstva.

Změnu ve vedení Zelených přijaly demokratické strany všeobecně s politováním. Předseda sociálně demokratického poslaneckého klubu Josef Cap zhodnotil van der Bellena, že přes všechny politické rozdílné názory šlo o osobu usilující o konstruktivní a věcnou spolupráci. Šéf lidoveckého klubu Wolfgang Schüssel vzal demisi šéfa Zelených s politováním na vědomí. Překvapivě rovněž předseda krajně pravicové Svobodných Heinz-Christian Strache označil rezignujícího za "excelentního ekonoma", jehož politickým stylem byla věcnost a snaha po dorozumění. Generální tajemník haiderovského Svazu pro budoucnost Rakouska BZÖ Martin Strutz prohlásil, že jeho vystřídání Evou Glawischigovou nevěstí nic lepšího. Člen rozšířeného vedení Zelených poslanec Werner Kotler kontroval a označil jmenování nové šéfky strany za ideální rozhodnutí a velebil ji jako "kompetentní angažovanou mladou ženu".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio