Rakouské odbory odmítají reformu penzijního systému

28. duben 2003

Toto pondělí krátce po šesté hodině ranní se u vjezdu na dálnici u rakouského města Badenu vytvořil konvoj, čítající dvě nákladní auta, jeden autobus a padesát až sedmdesát osobních vozů. Kolona se vydala po hlavní rakouské dálnici A2 směrem na sever, tedy na Vídeň. Pohybovala se průměrnou rychlostí zhruba třicet kilometrů za hodinu. Kolem půl osmé dosáhla okraje rakouské metropole, kterou následně projela a přibližně za hodinu dojela do cíle.

Tím bylo město Stockerau, ležící severně od Vídně. Touto protestní blokádou jedné z nejdůležitějších dopravních tepen v zemi chtěli rakouští odboráři vyjádřit svůj nesouhlas s plánovanou vládní reformou penzijního systému.

Předpokládaný kolaps vídeňské dopravy nakonec nenastal. Ukázalo se, že řidiči vzali varování odborářů vážně a k cestě do práce zvolili jinou trasu. V příštích dnech však mají podobné akce pokračovat. Předseda rakouského odborového svazu ÖGB Fritz Verzetnitsch v této souvislosti v rozhovoru pro rakouský veřejnoprávní rozhlas mluvil o stávkách, které veřejnost, cituji: "zcela jistě uvidí a ucítí".

Důvodem jsou úsporná opatření, která chce prosadit současný rakouský kabinet, vedený lidovcem Wolfgangem Schüsselem. Ten již ve vládním prohlášení ze šestého března tohoto roku avizoval například postupné rušení možnosti odejít do předčasného důchodu. To by mělo nastat již prvního ledna příštího roku a tento proces by měl být dokončen v roce 2010. Tehdy by měli všichni rakouští muži odcházet do penze v šedesáti pěti a ženy v šedesáti letech. Konkrétní podoba reformy by měla být známa toto úterý. Pokud se na ní ovšem jednohlasně shodnou všichni členové spolkové vlády.

V koaličních kruzích se například stále diskutuje o určitém zvýhodnění pracujících matek a dalších výjimkách. Poté bude předloha postoupena parlamentu. V případě, že jí poslanci dvacátého třetího června schválí, vstoupí na Nový rok 2004 v platnost. Škrty v penzijním systému odmítají nejenom zástupci odborů, ale také jim blízká sociální demokracie. Předseda SPÖ Alfred Gusenbauer sice v neděli v rakouské televizi prohlašoval, že avizované protesty odborářů rozhodně nebudou mít stranicko politický charakter. Pro stávky má však podle vlastních slov pochopení.

Sociálně demokratický předseda navíc kritizoval kancléře Schüssela za to, že odmítl nabídku sociálních partnerů k dialogu a k odložení penzijní reformy na září. A nakonec Gusenbauer objasnil vlastní představu penzijní reformy. Měl by vzniknout jakýsi jednotný penzijní systém. Všechna současná práva by přitom měla platit i nadále. Podle představ sociálních demokratů by měl mít od příštího roku každý rakouský občan po odpracovaných čtyřiceti pěti letech nárok na osmdesát procent své průměrné čisté mzdy. Jen pro srovnání. Lidovci uvažují o padesáti až šedesáti procentech.

Schüssel však v současnosti musí čelit kritice také z vlastních řad. Vládní plány na reformu penzijního systému odmítl i prezident Rakouské hospodářské komory Christoph Leitl, který sám vlastní lidoveckou stranickou knížku. Na stránkách deníku Wirtschaftsblatt kancléře obvinil, že země pod jeho vedením opouští desetiletí stability a systém sociálního partnerství, na němž byla druhá rakouská republika založena.

Pozice šéfa spolkové vlády se však zdá být neohrozitelná. Schüssel navíc vyšel vítězně i z víkendového sjezdu své strany, který se konal v Linci. Ve funkci předsedy na něm byl potvrzen devadesáti čtyřmi procenty hlasů. Podle pozorovatelů se ve svém sobotním projevu, který trval zhruba hodinu, skvěle vypořádal i s vnitrostranickými oponenty, když jejich kritiku uvítal a prohlásil, cituji: "Můžeme být hrdí na naší diskusní kulturu".

Tváří v tvář hospodářské recesi, která v uplynulých letech postihla většinu západoevropských států a tamní klesající porodnosti, je představa sociálního státu v Rakousku nadále neudržitelná. Reformy se proto jeví jako nevyhnutelné. Politici, kteří si něco podobného nechtějí připustit, tak pouze obelhávají sami sebe a co je horší, vlastní voliče.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio