Putinův dopis v Polsku nepřesvědčil

31. srpen 2009

Ruský premiér Vladimír Putin je známý tím, že otevřené dopisy pro zahraniční média příliš často nevysílá. Naposledy se tak stalo před 3 lety, kdy na stránkách Finacial Times psal o své vizi vztahů Ruska a Evropské unie.

Tentokrát svůj dopis směřoval do Polska, kde zítra za jeho účasti proběhnou vzpomínkové akce v souvislosti se 70. výročím začátku 2. světové války. Kompletní text dopisu je důkazem, že se postoj Kremlu vůči historii nezměnil. Ruský premiér sice prohlásil, že byl pakt Ribbentrom Molotov odsouzením hodným činem. Mýlil by se ale ten, kdo očekával, že by ruský premiér u příležitosti 70. výročí začátku války změnil postoj v otázce vstupu Sovětského svazu do války. Ruská oficiální verze opomíjí vstup sovětské armády do východního Polska 17. září 1939, stejně jako dobyvačnou takzvanou zimní válku z Finskem. A tak je jako vstup SSSR do války v Rusku stále oficiálně označován 22. červen 1941 a počátek takzvané Velké vlastenecké války.

Putinův dopis v tomto smyslu nepřináší nic nového. Zdůrazňuje neměnnost ruského postoje k takzvanému katyňskému zločinu, vyvraždění tisíců Poláků, zajatých právě po sovětské invazi do východního Polska. V ruských učebnicích se dodnes objevuje verze, že šlo o odvetu za zabití sovětských válečných zajatců během rusko polské války v letech 1918 až 1920. Myšlenka odvety je demagogická a srovnání nemístné. V případě Katyně šlo o systematické vraždění, organizované NKVD a nejvyšším sovětským vedením. Připomeňme slova sovětského diktátora, který během rozhovorů s nejvyšším představitelem polské vlády v zahraničí Wladyslawem Sikorskim, na dotaz, kde jsou Poláci z obsazených územích lakonicky odpověděl. Cituji. Nevím, někde se během bojů ztratily. Stejně demagogická jsou slova Vladimíra Putina o tom, že byli Poláci a Sověti od počátku spojenci. Polska se z východu vracely polské jednotky. Ty byly zcela ovládané komunisty. Původně čtyřiceti tisícová armáda generála Berlinga se pak stala v uvozovkách spolu osvoboditelkou Polska, nicméně se svou účastí v šiku se sovětskými vojsky spolupodílela na definitivním zabrání východních území předválečného Polska, takzvaných Kresů. Je třeba přiznat, že s touto skutečností nemohla Berlingova armády mnoho udělat. I když ruský premiér připouští pakt Ribbentrop- Molotov jako chybu, zdůrazňuje zároveň, že byla Sovětskému svazu vnucen. Jakýsi pakt z rozumu, který následoval po anšlusu Rakouska a rozbití Československa, na kterém se jak přípomíná Putin, podílelo zabráním Těšínska i Polsko.

Zítra proběhnou v Gdaňsku, kde 2. světová válka německým útokem na pevnost Westerplate začala, vzpomínkové akce za účasti Vladimíra Putina spolu s nevyššími představiteli Polska. Na stranách polského tisku se objevují spekulace o tom, zda během nich Vladimír Putin přinese něco nového. Nedá se to očekávat. Znovu se bude mluvit o milionových obětech Sovětského svazu během války, které nikdo nezpochybňuje. Ruský premiér nepůjde ve svých prohlášeních dál, než bylo řečeno už v textu dnes zveřejněného dopisu Polákům. Ostatně ani odsouzení paktu Ribentropp Molotov není z ruské strany výrazně ničím novým. Sjezd lidových poslanců Sovětského svazu omluvu a odsouzení smlouvy odsouhlasil už před 20 ti lety. Potinův dopis Polákům tak vyvolal u našich severních sousedů spíše rozpaky a jen prodlouží nikdy nekončící debatu o vztazích Polska a Ruska do počátku 90 tých let minulého století. Takže žádný obrat se ani tentokrát konat nebude.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio