Punkové hudebnice Pussy Riot už zvěčnili i na ikonách

23. červen 2012

V Moskvě se tuto středu konalo další líčení v případu tří hudebnic z punkové skupiny Pussy Riot, které mělo rozhodnout o dalším prodloužení vazby. To se také podle očekávání stalo. Advokáti tří mladých žen už se odvolali k Moskevskému městskému soudu. Připomeňme, že za punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina, by obviněné mohly dostat až sedm let nepodmíněně.

V středu se před budovou Taganského obvodního soudu města Moskvy sešlo na dvě stě sympatizantů Jekatěriny Samucevičové, Naděždy Tolokonnikovové a Marie Aljochinové a sjelo se sem také osm policejních autobusů. Pět protestujících bylo zadrženo. Policie se snažila demonstranty vytlačit z vozovky a neustále je vyzývala, aby ji opustili. Odpověď byla takováto:

Hanba, hanba, křičeli protestující, mezi nimiž se objevila i občanská aktivistka a vycházející hvězda ruské opoziční politiky Jevgenija Čirikovová. Ta kontroverzní píseň Pussy Riot sama zazpívala – pravda, v méně napadnutelné ironické variantě „Bohorodičko, vyžeň nepojmenovatelného“. K solidaritě se třemi vězněnými muzikantkami v internetovém klipu vyzývá i charismatický zpěvák, herec a režisér Nikita Džigurda – jak jinak, Vysockého písní Taganka.

Další nepříjemností pro ruskou pravoslavnou církev je, že v Novosibirsku už se tři soudně pronásledované mladé umělkyně objevily na ikonách, z jejich autorství byl obviněn místní malíř Andrej Loskutov, který se tvorbou svatých obrazů zabývá. Ten se sice k autorství nepřiznal, ale soudem vyměřenou pokutu 500 rublů už zaplatil.

Lidé psali vzkazy na Zeď Pussy Riot v rámci akce Týden svobody 2012.

A teď ještě jednou Nikita Džigurda: Jdeme a podpoříme Pussy Riot, říká pan Džigurda.

Pro nás je zajímavé, že dvě zbylé hudebnice ze skupiny Pussy Riot se údajně – sice v přísném utajení – ale přece jen objevily v Praze. Na středečním happeningu kolem symbolické zdi z balkónu jednoho z domů v ulici 28. října rozhodily za zvuků punkové hudby stovky letáků informujících o zatčení a věznění jejich kolegyň a represích proti svobodě občanů v Rusku.

Na zmíněnou zeď, evokující vzpomínky na tu Lennonovu z totalitních dob na Kampě, se podepsaly stovky Čechů a zahraničních návštěvníků Prahy. První mezi nimi byl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který napsal: „Velice vás obdivuji. Držte se. Rusko získá svou důstojnost a svobodu. Všichni na vás myslíme.“

Karel Schwarzenberg podpořil vzkazem vězněné členky kapely Pussy Riot
autor: ldo
Spustit audio