První Žid kandidátem na vice-prezidenta USA

23. listopad 2000

Kandidát na amerického prezidenta za Demokratickou stranu Al Gore si zvolil za svého zástupce senátora Josepha Liebermana. Překvapivé rozhodnutí vice-prezidenta Al Gora, vybrat si za spolukandidáta na prezidentský úřad – poprvé v historii Spojených států - příslušníka židovské menšiny, přijal americký tisk většinou kladně.

Jako „působivý výběr“ hodnotí toto Gorovo rozhodnutí vlivný deník Washington Post, zatímco vůbec nejčtenější newyorské Timesy hovoří o „velmi chytrém tahu“ Gorovy prezidentské kampaně a vždy seriozní Wall Street Journal dokonce označil Josepha Liebermana za „našeho oblíbence“.

Komentátoři se většinou shodují v tom, že tímto krokem se chce vice-prezident Gore především jasně distancovat od značně pošramocené pověsti nynějšího amerického prezidenta Billa Clintona, jehož všeobecně známá sexuální aféra s Monikou Lewinskou v očích veřejnosti nemálo „znesvětila“ prezidentský úřad a doposud vrhala svůj stín i na něj.

Senátor Lieberman byl totiž prvním významným politikem Demokratické strany, který Clintonovo chování otevřeně odsoudil jako nemorální. V rozpravě amerického Senátu 3. srpna roku 1998 doslova řekl:

„Prezident měl podle všeho nemanželský poměr s dvakrát mladší ženou než je sám, která byla u něj zaměstnaná. Udržoval tento vztah na svém pracovišti, v blízkosti úřadovny prezidenta Spojených států. Takové chování prostě není vhodné. Je to nemorální. A je to škodlivé, protože to působí jako přijatelné chování na americké rodiny, zvláště na naše děti,“ řekl tehdy Joseph Lieberman.

Svými jasnými a mravně podloženými postoji si senátor Lieberman vydobyl uznání u obou amerických hlavních politických stran. Jako zákonodárce je považován za centristu: obhajuje svobodný obchod, podporuje reformu amerického systému sociálního zabezpečení a přísnou rozpočtovou disciplinu. Za významné se považovalo například už jeho vystoupení v Senátu v roce 1991, kdy podpořil rozhodnutí republikánského prezidenta George Bushe zahájit válku v Perském zálivu jako odpověď na vojenskou invazi Iráku do Kuvajtu. Tím prý přesvědčil nejen řadu další členů své strany, ale i velkou část americké veřejnosti, že je nutné se v této části světa angažovat.

Joseph Lieberman je ortodoxní žid a stane se prvním židovským kandidátem na vice-prezidenta v historii Spojených států. O jeho nominaci ale definitivně rozhodne až sjezd Demokratické strany příští týden.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.