První měsíc Donalda Trumpa v Bílém domě: palba tweetů, protimluvy a velká gesta

Americký prezident Donald Trump se během prvních třiceti dnů v úřadu postaral o permanentní rozruch: jeden výnos stíhal druhý, novináři byli pod palbou a zahraničněpolitická prohlášení se navzájem potírala. Evropský tisk bilancuje první měsíc a nepřestává se divit Trumpově zálibě ve sdělování názorů prostřednictvím sociální sítě Twitter.

Francouzský deník Le Figaro vyzývá prezidenta, aby skoncoval s permanentním tweetováním. „Trump se pořád ještě chová více jako prezidentský kandidát než jako hlava státu,“ píše deník v komentáři. „Efektivní vládnutí se nutně řídí jinými zásadami než účinná volební kampaň. Starý lev Winston Churchill kdysi poznamenal, že odvahu vyžaduje nejen vstát a promluvit, ale i sednout si a naslouchat,“ píše Le Figaro. Podle listu však zatím není jasné, zda si Trump vůbec někdy sedne. „Musí se zbavit zvyků z kampaně a začít jednat jako jeden z Rooseveltových nástupců,“ píše závěrem komentátor.

Sliby zatím bez dopadu, hodnotí francouzský deník

Francouzský deník La Croix upozorňuje, že burzovní indexy nezažily během prvního Trumpova měsíce žádné velké otřesy. Částečně to souvisí se setrvačností hospodářské politiky Trumpova předchůdce Baracka Obamy, částečně s tím, že velké firmy čekají na slíbené masivní investice do infrastruktury. „Jenomže pod povrchem panuje v průmyslových kruzích neklid a obavy z toho, že se naděje nenaplní. A zajistit globální uklidnění nebude snadné. Otázkou je, zda inaugurační slib ´Amerika především´ opravdu slouží americkým zájmům. Spíše se zdá, že v řízení amerického impéria je hodně znepokojujících faktorů,“ píše La Croix.

Trump a jeho hranice, všímá si španělský tisk

Španělský deník El Periódico De Calatunya upozorňuje, že média i soudy ukázaly Trumpovi, kde jsou hranice jeho vládnutí. „Nejprve mu zablokovaly jeho migrační výnos, zakazující vstup obyvatelům sedmi převážně muslimských zemí do USA. A pád dnes už bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna odhalil, jak moc tajné služby nedůvěřují nové administrativě a její vstřícnosti vůči Kremlu,“ píše list. Podle něj to dokazuje, že mezinárodněpolitické směřování země nelze změnit ze dne na den. „Trump na začátku zkoušel flirtovat s Tchaj-wanem, ale pak to vzdal a přiznal, že Washington bude nadále dodržovat politiku jedné Číny,“ uzavírá El Periódico De Calatunya.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.