První čedičový mikrometeorit

7. duben 2009

Ledové pláně Antarktidy už astronomům přinesly pestrou sbírku meteoritů, ale zatím jen jeden z nich je zcela unikátní.

Mimozemskému materiálu, který bombarduje Zemi, dominují mikrometeority o průměru 100 až 200 mikrometrů. Naprostá většina mikrometeoritů je svým chemickým, izotopovým i mineralogickým složením příbuzná uhlíkatým chondritům - tedy meteoritům, které vznikají nahromaděním prachu mateřské mlhoviny a které obsahují uhlík v podobě jednoduchých organických sloučenin.

Mikrometeority vědci získávají především ze sněhu Arktidy a Antarktidy, který se nechá roztát a voda se přefiltruje. Tímto způsobem byl před 15 lety v antarktické Adélině zemi (Terre Adélie) "uloven" i meteorit, který váží pouhých několik mikrogramů a který dostal označení MM40. Jeho nové zkoumání, které provedl tým amerických a francouzských vědců ukázalo, že jde o zcela unikátní typ mikrometeoritu, který svým složením chondritům vůbec neodpovídá.

Mikrometeorit se skládá především z vrstev minerálů plagioklasu a pyroxenů s příměsí křemene, což je složení typické pro čedičové horniny. MM40 je tudíž první známý čedičový mikrometeorit. Autoři studie se pokusili vystopovat jeho původ pomocí počítačových simulací pohybu prachu ve sluneční soustavě. Došli k závěru, že mikrometeorit pochází z jednoho z čedičových asteroidů, které nejsou členy rodiny asteroidů Vesta a které byly objeveny teprve nedávno.

Objev popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.