Průzkum Měsíce z vesmíru

6. duben 2007

Už padesát let létají sondy k Měsíci. První nesmělé pokusy následovalo přistání člověka a důkladné mapování povrchu a hledání vody. V tomto článku vám přinášíme chronologický přehled měsíčních misí.

Velmi rozsáhlé a podrobné informace o každé misi získáte kliknutím na její název. V tu chvíli budete přesměrováni na stránky astronoma Pavla Gabzdyla z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Pavel Gabzdyl je český odborník na Měsíc a jeho stránky jsou nejobsáhlejším zdrojem informací o našem kosmickém sousedu na českém internetu.

(1959 - 1976) Luna
Velmi rozsáhlý sovětský program výzkumu Měsíce, který má na svém kontě řadu prvenství a také 300 gramů měsíční horniny dopravených do pozemských laboratoří.

(1959) Pioneer 4
První úspěšný pokus americké sondy o průlet kolem Měsíce, který se uskutečnil 3. března 1959.

(1961 - 1965) Ranger
Americký program Ranger měl za úkol zasáhnout sondami Měsíc a těsně před dopadem odvysílat detailní záběry měsíčního povrchu. To se podařilo celkem třem sondám z této řady.

(1965 - 1970) Zond
Jednalo se o sérii původně automatických kosmických sond, jejichž vývoj měl být završen pilotovaným obletem Měsíce.

(1966 - 1968) Surveyor
Americké sondy Surveyor byly určeny k měkkému přistání na měsíčním povrchu a průzkumu jeho vlastností v rámci připravovaného programu Apollo.

(1966 -1967) Lunar Orbiter
Série pěti úspěšných sond, jejichž úkolem bylo zmapovat měsíční povrch a vybrat vhodná místa přistání pro projekt Apollo. Fotografie pořízené sérií těchto sond překonalo až mapování sondou Clementine v roce 1994.

(1967 - 1972) Apollo
Dosud nejnákladnější a nejrozsáhlejší měsíční mise. Celkem dvanáct kosmonautů strávilo na měsíčním povrchu 299 hodin a 44 minut. Do pozemských laboratoří bylo dopraveno 382 kilogramů měsíčních vzorků.

(1990, 1992) Galileo
Primárním cílem sondy Galileo byl samozřejmě výzkum planety Jupiter a jeho rodiny měsíců. V roce 1990 a 1992 ale sonda proletěla i v těsné blízkosti Země a Měsíce.

(1994) Clementine
První sonda, která důkladně zmapovala celý povrch Měsíce, včetně oblastí jižního a severního pólu. Výsledky sondy v mnohém změnily náš pohled na Měsíc a přinesly řadu nových objevů. Přitom se jednalo o původně vojenský projekt.

(1998 - 1999) Lunar Prospector
Po velmi dlouhé době byla tato sonda další výhradně měsíční misí. I když byl Lunar Prospector poměrně levnou sondou, přinesl řadu cenných vědeckých informací.

(1998, 1999) Near, Nozomi, HST, Cassini
Na sklonku devadesátých let dvacátého století se kromě sond Clementine a Lunar Prospector podívaly na Měsíc i sondy s jiným než výhradně měsíčním programem.

Našemu nejbližšímu vesmírnému sousedu se věnuje ve svém speciálním vydání magazín Nebeský cestopis dne 7. dubna 2007.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.