Prožijte přistání člověka na Měsíci

15. červenec 2009

Právě v této době si připomínáme 40. výročí jedné z nedůležitějších událostí v dějinách lidstva. 16. července 1969 vyletěla do vesmíru raketa nesoucí tříčlennou posádku s jediným úkolem - přistát na Měsíci. 21. července 1969 se pak posádka Apolla 11 navěky zapsala do historie. Díky moderní technologii tento okamžik můžete po čtyřech desetiletích prožít znovu.

"Velký skok pro lidstvo" připomene také Český rozhlas Leonardo. V pondělí 20. července vám od 20 hodin nabídneme autentický tříhodinový záznam přenosu z přistání na Měsíci tak, jak ho před 40 lety odvysílal Československý rozhlas.

Přistání na Měsíci - speciální vysílání ČRo Leonardo

Připomeňme si nejprve, jak probíhal první let člověka na Měsíc. Splnění tohoto odvěkého snu lidstva předcházely obrovské finanční výdaje, velké úsilí techniků a inženýrů NASA a velké riziko na straně astronautů. Projekt Apollo začal smrtí tří členů posádky Apolla 1 ještě na Zemi, ale v době před Apollem 11 měla NASA za sebou už úspěšný oblet Měsíce Apollem 8 a vše bylo připraveno na měsíční misi.

Start Apolla 11
Po úspěchu mise Apollo 10 všichni představitelé tohoto vesmírného programu doufali, že se následující kosmické lodi podaří přistát na povrchu Měsíce. Přípravy letu byly ukončeny 16. července 1969 a týž den ve 13:32 univerzálního světového času úspěšně odstartovala obří nosná raketa Saturn 5. Na oběžnou dráhu Země vynesla velitelský modul Columbia a lunární modul Eagle (česky Orel). A startem mise Apollo 11 začala plnit svůj velký úkol.

Start rakety Saturn 5

Cesta na Měsíc
Po startu raketa vykonala necelé dva oblety kolem Země, než byly moduly navedeny na dráhu k Měsíci. Dva a půl dne na to dosáhly sféry gravitačního vlivu Měsíce, čili oblasti, ve které už převládá gravitace měsíční nad zemskou. Pak bylo potřeba navést Apollo 11 na oběžnou dráhu kolem Měsíce manévrem provedeným na odvrácené straně našeho vesmírného souseda. Když se Apollo 11 ztratilo z dohledu za okrajem Měsíce, nastalo dlouhých 34 minut napětí, než se astronauti opět pomocí radiového spojení ozvali. Po dalších manévrech se moduly ustálily na kruhové oběžné dráze kolem Měsíce ve výšce 111 kilometrů nad jeho povrchem.

Oddělení modulu Eagle
Na druhý den, 20. července, se lunární modul Eagle s dvěma členy posádky oddělil od Columbie a přistál na povrchu Měsíce. Na palubě letěli velitel Neil Armstrong a pilot Edwin Aldrin. Třetí člen posádky mise Apollo 11, pilot velitelského modulu Columbia Michael Collins, zůstal na oběžné dráze. Co se dělo potom, všichni dobře známe, jak z učebnic dějepisu, tak z televizních obrazovek nebo rozhlasu. Tuto událost sledovalo více jak 600 milionů lidí na celém světě. Mnozí z nás to zažili v reálném čase a viděli na vlastní oči: člověk přistál na Měsíci.

Posádka Apolla 11, zleva: Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin Aldrin

Orel přistál
K přistání první lidské posádky byla vybrána oblast v jižní části Mare Tranquilitatis (Moře klidu). Ale samotné přistání tak úplně klidné nebylo. Motory lunárního modulu byly při sestupu v činnosti o několik sekund déle, než se plánovalo a unesly modul na kilometry daleko od původně navrženého místa přistání. Oblast, kam se chystal modul přistát, však byla poseta velkými kameny, a tak museli astronauti vzít řízení do vlastních rukou a přistát na nejbližším vhodném místě. První slova pronesená na povrchu Měsíce tedy byla informace "Hladké přistání" z úst pilota Edwina Aldrina, když se vzpěry modulu dotkly povrchu. A hned následovalo hlášení Neila Armstronga: "Houstone, tady základna Tranquillity, Orel přistál."

Cesta časem
První slova, první kroky člověka na Měsíci, dokonce celý průběh mise můžete nyní díky moderní technologii sledovat živě jako v roce 1969. Ne, tou moderní technologií nemyslíme stroj času. Naopak, nemusíte nikam chodit a celou atmosféru tohoto triumfálního úspěchu lidstva si můžete vychutnat z vašeho oblíbeného křesla. U příležitosti 40. výročí úspěšné mise Apollo 11 vytvořila Prezidentská knihovna a muzeum J. F. Kennedyho webovou stránku www.wechoosethemoon.com, na které bude možné online prožít celou tuto historickou událost. Někteří z nás ji uvidí poprvé, jiní už podruhé, ale jistě se stejným vzrušením, nadšením a zájmem.

Stopa, kterou po sobě zanechal první člověk na Měsíci

Zvolte Měsíc
Název stránky, We choose the Moon (Zvolili jsme Měsíc), byl vybrán na základě proslovu amerického prezidenta Kennedyho o misi Apollo a záměru Američanů přistát na Měsíci. Po načtení adresy vás flashová aplikace seznámí se všemi funkcemi a pak spustí online přenos. Už teď můžete na stránce vidět raketu Saturn 5 připravenou na odpalovací rampě v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Je možné si díky pěkné animaci prohlédnout raketu z různých úhlů a také sledovat odpočítávání času do startu, které už běží. Navíc se každý návštěvník stránky může zaregistrovat a získávat průběžné informace mailem.

Nenechte si ujít start mise Apollo 11 ve čtvrtek 16. července v 15:32 letního středoevropského času a sledujte s napětím její zápis do dějin lidstva se čtyřicetiletým zpožděním. Za normálních okolností se historie neopakuje, ale díky stránce www.wechoosethemoon.com můžete opět prožít jednu z historických událostí, která navždy změnila svět.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio